Care este povestea piesei „Money” a celor de la Pink Floyd

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Dark side of the moon”, unul din albumele celor de la Pink Floyd
„Dark side of the moon”, unul din albumele celor de la Pink Floyd

Una dintre cele mai frumoase  poveşti de dragoste pe care le-am trăit în această viaţă este aceea cu muzica Pink Floyd. „Money” este un cântec ce vorbeşte despre lucrurile rele pe care le pot aduce banii. În mod ironic, grupul Pink Floyd a câstigat o mulţime de bani prin vânzările albumului „Dark Side of The Moon”, apărut în 1973.

A  fost odată ca niciodată, cu mulţi ani în urmă, într-o vreme uitată de mulţi, în care nici TV nu exista, nici ziare sau emisiuni radio cu muzică bună nu erau, iar tinerii mai melomani uneori puteau prinde un disc  de la un prieten, ce avea un alt prieten, ce avea la rându-i o cunoştiinţă ce mai pleca pe afară şi aşa se mai putea asculta rock, blues sau jazz.

Într-o seară de  toamnă ma sună la uşă vecinul meu Vova (azi disparut dintre noi, odihnească-se în pace), care era mai mare decât mine, la liceu, şi îmi împrumută spre ascultare până a doua zi vynilul „Dark side of the moon”, al grupului Pink Floyd. Încep să-l ascult şi reascult la pick-up-ul din dotare.

La acea vreme, în 1974, nu aveam magnetofon ca să-mi pot înregistra muzica preferată aşa că singura şansă mi-o oferea micuţul Suprafon cu boxă incorporată.

Mă întrerupe din vrajă mama să mă cheme la masă, ca apoi să revin la ascultatrea discului, până într-un târziu când mă uit la ceas şi văd că trecuse de 2 noaptea. Nu realizasem deloc trecerea timpului.

Astăzi, după câteva mii de audiţii ale albumului,  fascinaţia nu s-a risipit, iar PINK FLOYD a pregătit un nou album în această toamnă. Aşa că nu pot să fiu decât fericit.

„Money” este un cântec ce vorbeşte despre lucrurile rele pe care le pot aduce banii. În mod ironic, grupul Pink Floyd a câstigat o mulţime de bani prin vânzările albumului „Dark Side of The Moon”, apărut în 1973, ce conţine şi această piesă, vânzări ce au depăşit 34 de milioane de bucăţi şi care mai continuă şi astăzi, prin versiunile reeditate ale discului .

Cu toate că PINK FLOYD este îndrăgit pentru albumule sale conceptuale de rock progressive, acesta nu prea a scos pe piaţă multe cântece de sine stătătoare, piesa „Money” fiind un contraexemplu şi reuşind să intre şi în TOP 20 Billboard.

Recunoscută imediat după zgomotul monezilor ce cad din jackpot, cât şi prin cel al casei de marcat din intro-ul piesei, ea a fost gândită şi compusă de către bassistul trupei, Roger Waters, dar cântată de chitaristul David Gilmour care concepe şi cele 3 solouri legendare care au devenit astăzi obiect de studiu.

Trupe precum Beatles, cât şi altele au mai folosit până atunci efecte de bandă preînregistrată, dar nu la o asemenea scară precum a facut-o Floyd atunci.

Mulţumită şi noilor instrumente electronice VCS3, cât şi a unui nou mixer de studio pe 16 canale mânuite de marele inginer de sunet, Alan Parsons,  acest cântec reuşeşte să doboare limitele muzicii rock a acelor ani, creând noi standarde în muzica modernă.

Solo-ul de saxophone din piesă îl va face celebru şi pe muzicianul de studio Dick Perry, Pink Floyd apelând la talentul acestuia pe parcursul mai multor zeci de ani.

Versurile cântecului sunt preluate de către personajul Pinkie, în  ecranizarea „The Wall”, din 1982 , iar piesa „Money” are să apară şi în toate concertele trupei, alături de Roger Waters, dar şi după despărţirea de acesta. În acelaşi timp, Waters apelează la cântec în turneele sale solo, folosind diverşi solişti vocali. Piesa îi va aduce împreună pe toţi cei patru Pink Floyd,  după mai bine de 20 de ani, în 2005, pe scena „Live 8 Concert” din Londra dovedind încă o dată forţa şi perenitatea ei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite