Care e asemănarea dintre un ministru PSD şi un urs panda?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparent, amândoi au priviri inteligente, dar nu se pot exprima. Sau cel puţin asta e varianta oficială şi convenabilă a bâlbelor guvernării.

În cele 9 luni de guvernare, PSD şi ALDE au reuşit să introducă în vocabularul românilor o nouă expresie amuzantă pe care o pot folosi în glumă ori de câte ori ceva merge prost. Ai făcut o prostie? Nu-i nimic, zici că a fost „o eroare de comunicare“. Scuza asta trebuie să meargă, doar o folosesc şi mai marii ţării, nu?

Februarie 2017 – Teodor Meleşcanu ia apărarea guvernului din care face parte pentru emiterea OUG 13 şi explică, într-un interviu, că măsurile luate privind graţierea şi modificarea Codului Penal „se puteau prezenta mult mai bine şi au fost probleme de comunicare.“ 

Februarie 2017 – Premierul PSD de la acea dată, Sorin Grindeanu, explică faptul că principala problemă cu OUG 13 este, bineînţeles, comunicarea defectuoasă: „Această măsură, acest OUG, nu a fost comunicată foarte bine.“ 

Jumătate de milion de oameni în stradă - doar dacă ar fi comunicat mai bine guvernanţii cu ei, nu ar fi apărut ideea că vor să scape de puşcărie abuzând legile şi justiţie. Doar dacă. Evident, glumesc. 

Februarie 2017 – Liviu Dragnea declară că autorul OUG 13, ministrul Florin Iordache, şi-a asumat greşeala care a dus la cele mai mari proteste de stradă din istoria recentă a României. Greşeala nu o reprezenta conţinutul OUG 13, ci „comunicarea deficitară“.

Vorba aceea: altă întrebare. 

Martie 2017 – Lia Olguţa Vasilescu anunţă public: „Până la pragul de 4.000 lei, salariile se dublează. După acest prag va fi o creştere cu 45%.“ Imediat, preşedintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, psd-istul Adrian Solomon, a dezminţit informaţia şi explică faptul că este probabil, vorba, de „o eroare de comunicare.

Aprilie 2017 – Guvernul PSD-ALDE propune introducerea „impozitul pe gospodărie“, propunere vehement contestată de întreaga societate. Bineînţeles, pentru întregul scandal nu a fost de vină ideea proastă a guvernului, ci comunicarea defectuoasă. Într-o şedinţă de guvern, premierul de la acea dată, Sorin Grindeanu, le-a cerut miniştrilor să nu mai facă declaraţii pe această temă pentru că mai mult încurcă. „Pe (...) mult discutatul impozit pe gospodărie, am văzut că există o întreagă efervescenţă pe acest subiect. Toată lumea merge la televizor şi îşi dă cu părerea fără a avea, până în acest moment, un proiect clar, concis.  (...) până când nu avem un draft final, v-aş ruga să vă abţineţi“.

Aprilie 2017 – Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este în centrul mai multor scandaluri. Liviu Dragnea îi ia apărarea: „Florian Bodog trebuie să comunice mai bine. Este un ministru bun, dar are o mare problemă de comunicare. Şi nu numai el“.

Mai 2017 – Lia Olguţa Vasilescu anunţă intenţia guvernului de a plafona indemnizaţiile pentru mame. Liviu Dragnea a certat-o public pentru felul în care a făcut acest anunţ. „Ca de obicei, s-a comunicat foarte prost. (...)“, s-a plâns atunci Dragnea, care, bineînţeles, a invocat “o eroare de comunicare.“

Mai 2017 – Liviu Dragnea pregăteşte remanierea ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan. Liderul PSD îi reproşează acestuia, pe fondul scandalului legat de impozitul pe gospodărie, că este un prost comunicator: „Nu are ştiinţa comunicării, care este importantă“. „Viorel Ştefan e un ministru bun, dar e un dezastru la comunicare.

Toată această harababură nu e eroare de comunicare, ci o oglindă reală a unei guvernări haotice.

Iunie 2017 - Noul ministru de Finanţe, instalat după debarcarea de către PSD a guvernului PSD, Ionuţ Mişa, a anunţat, chiar în Parlament, că Pilonul II de pensii urmează să fie desfiinţat. Anunţul a trimis o undă de şoc pe pieţele financiare, acţiunile companiilor de stat au scăzut brusc. Imediat, Liviu Dragnea a anunţat că Mişa „a fost euforic“ şi că „nu a fost atent când i se pun mai multe întrebări“. În scurt timp, Mişa a ieşit public şi şi-a negat afirmaţia iniţială, dând vina pe o „eroare“. 

Iulie 2017 – Liviu Dragnea motivează scandalul provocat de refuzul premierului Grindeanu de a-şi da demisia. Şi de această dată, de vină este tot comunicarea. „Erau miniştri care au vrut să plece din Guvern din cauza lipsei de comunicare.

Septembrie 2017 – Liviu Dragnea explică bâlbele guvernului: „Sunt probleme în primul rând de comunicare între Guvern şi partide, între partide şi Guvern şi în cadrul grupurilor parlamentare şi între membrii comisiilor de specialitate din Parlament.“

Septembrie 2017 – Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, îşi dă demisia/este demis după ce un comunicat oficial al MApN anunţă că nu mai are bani de plata salariilor. Liviu Dragnea dă asigurări că nici vorbă sa se fi terminat banii la buget, ci a fost vorba doar de o, aţi ghicit, o problemă de comunicare“.

Strategia psd-iştilor de a da vina pe comunicare nu este o invenţie extraordinară de strategie politică. Poţi apela câteodată la această scuză, pentru a limita prejudiciile de imagine pe care ţi le provoacă o gafă sau o greşeală. E uman, e natural. Şi e greşit. Cu atât mai greşit este să crezi că poţi arunca ţara în aer şi să prezinţi povestea ca pe o serie de greşeli de comunicare. O serie obositoare deja. 

Situaţia e comică dacă facem abstracţie că vom simţii cu toţii erorile pe pielea noastră. Erorile de comunicare au devenit deja o manieră de guvernare. 

Faptul că se foloseşte această justificare atât de des nu face, însă, decât să ne dovedească faptul că, în afară de planşele frumos colorate din deja celebrul Program de Guvernare, nu există nicio direcţie, niciun plan, nicio strategie de guvernare. 

Faptul că miniştrii lui Dragnea se trezesc atât de des spunând lucruri trăznite ne demonstrează că nu au în minte o strategie pentru domeniile pe care le administrează. Eroarea de comunicare înseamnă că există un plan, de la care se deviază, deci e o eroare. Însă dacă nimic nu e planificat în mod serios, atunci orice trăznaie care produce vâlvă devine „eroare de comunicare“. 

Cum am scris într-un editorial precedent: PSD nu mai ştie să guverneze. Asta e problema de fond. Toată această harababură nu e eroare de comunicare, ci o oglindă reală a unei guvernări haotice. Culmea e că PSD are tunurile mediatice, are capetele vorbitoare de la TV, are coerenţa comunicării. Din tot ce face PSD doar comunicarea funcţionează, de fapt. Pesediştii cotcodăcesc toată ziua vrute şi nevrute. Comunicarea funcţionează. Guvernarea nu. Cum guvernarea e din ce în mai ineptă, comunicarea nu va putea să mai mascheze situaţia. 

Nu este nici o eroare, PSD e praf la guvernare. 

P.S. Urşii panda nu au nici o vină pentru gluma din titlu. Nici un suflet bun nu a fost afectat în timpul scrierii acestui articol.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite