
Bisericile ungureşti, noile stăpâne ale Ardealului. Oare?
0„Cluj-Napoca, un oraş retrocedat. Ce le mai rămâne românilor?“, se întreabă cu o sugestie de spaimă Costel Opra în titlul recentului său articol. La fel de teribilist ca titlul penultimei sale postări: „Oraşele Transilvaniei, sub ameninţarea retrocedărilor**". Îi răspund eu, reccsman, la prima întrebare:
Ce au construit ei înşişi.
*Cluj-Napoca, un oraş retrocedat. Ce le mai rămâne românilor?
**Oraşele Transilvaniei, sub ameninţarea retrocedărilor
Cu scuzele de rigoare, fiindcă ştiu în ce stare socială neputincioasă au fost românii din Ardeal înaintea Unirii, îmi permit totuşi o atitudine mai „tupeistă” faţă de autorul celor două articole, din următoarele considerente:
În primul rând, dânsul uită un principiu consacrat şi de Constituţia României: dreptul la proprietate este sfânt. Statul român a confiscat abuziv patrimoniul bisericilor şi al minorităţilor şi acum este firesc să le retrocedeze. Eu nu văd nimic revoltător în chestia asta. Cine a construit, are dreptul să facă ce vrea, dacă e cazul, să facă loc noilor clase ungureşti în defavoarea claselor româneşti. Concomitent, statul român are obligaţia de a găsi un nou loc pentru desfăşurarea învăţământului pentru elevii români „alungaţi”.
Mai departe, când autorul spune aşa: „Nu au obţinut divizarea Universităţii Babeş-Bolyai, dar ungurii încearcă obţinerea unor clădiri ale prestigioasei şcoli româneşti.”, el uită, de fapt, că acele clădiri au găzduit prestigioase şcoli ungureşti în care au învăţat şi Avram Iancu, Alexandru Papiu Ilarian, Gheorghe Şincai sau Petru Maior, iar profesor a fost Ioan Piuariu Molnar. Chiar există o tăbliţă în limba română pe şcoala Bathory, unde se precizează acest fapt, plus că pe vremea respectivă ei au învăţat în limba maghiară, iar după absolvire, tot aşa, la Budapesta.
În al doilea rând, autorul face o confuzie grosolană când spune că principiul constituţional al separării bisericii de stat este încălcat. El porneşte de la premisa că instituţiile de învăţământ (persoane juridice) sunt transferate de la stat la biserică, odată cu restituirea clădirilor. Nimic mai fals! Bisericile îşi extind/reînfiinţează propriile instituţii de învăţământ, iar cele de stat plătesc chirie sau se mută în alte clădiri. N-are nicio legătură cu Constituţia României. Doi la mână, se pare că Oprea nu ştie că şcoli şi clase de stat cu predare în maghiară au fost afectate de expansiunea domeniului bisericesc.
„Cu alte cuvinte, o şcoală publică este transformată în şcoală religioasă, de propagandă maghiară.” – O concluzie fără fond, fără argumente, fără nimic. Un jurnalist serios nu îşi permite aşa ceva. De fapt, problema cu retrocedările nu ar trebui etnicizată în niciun fel pentru că naşte noi conflicte fără fond.
De altfel, din modul de relatare a articolului reiese clar că autorul habar nu are cum funcţionează cu adevărat procedura restituirilor. Un lapsus linguae:
„Nu ştim cum poate avea o fundaţie calitatea procesuală pentru a solicita retrocedarea unor imobile, dar ştim sigur că unele au fost deja restituite.”
Costel Oprea are impresia că partidele (mai ales vicleana UDMR) stau la o masă rotundă şi decid fără a avea în vedere interesul public. Încă o eroare gravă! Îi recomand să citească toate informaţiile utile de pe pagina ANRP, organul decizional în această materie, ca să-şi dea seama cum poate fi eligibilă o fundaţie sau cum nu poate avea cuvântul decisiv/veto un singur trimis al UDMR în comisiile de restituire. Dacă greco-catolicii într-adevăr primesc mai puţine proprietăţi înapoi, nu cred că e vina ungurilor, ci mai degrabă a conflictelor cu BOR.
În fine, dacă Biserica Ortodoxă şi-ar fi asumat, pe lângă rolul religios, un rol social asemănător bisericilor ungureşti în sec. 17-19 şi ar fi construit la fel de multe şcoli şi spitale, în loc de atâtea lăcaşuri de cult şi mânăstiri - şi aici mă refer mai degrabă la teritoriul Vechiului Regat unde au avut putere şi resurse, căci în Ardeal nu prea au avut cum -, atunci probabil nu am avea această discuţie inflamată cu Oprea. Oare dacă ar fi fost invers: clădirile bisericii ortodoxe române confiscate de statul ungar, autorul ar mai fi avut ceva de obiectat?
P.S. Mulţumesc pentru contribuţia lui Gáshi, OLorand şi Ladó Árpád-Gellért în discuţiile premergătoare redactării articolului de mai sus.
Just for fun, vezi şi: Dezvăluiri şocante despre cum au vrut ungurii să fure Ardealul!
Articol de reccsman, juristu' blogului şi redactor MaghiaRomania. Articolele redactorilor nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială MaghiaRomania.