Alimentaţia bolnavilor de cancer
0În România, conform statisticilor Ministerului Sanatatii, sunt inregistrati in jur de 100.000 de bolnavi de cancer. In realitate, numarul lor este mai mare, diferenta rezultand din cauza faptului ca foarte multi oameni nu stiu de ce afectiune sufera si nu apeleaza la medic. Statistic, anual sunt diagnosticate peste 3000 de cazuri noi, dintre care cel putin 500 sunt copii.
Vindecarea acestui tip de afecţiune devastatoare depinde de faza în care a fost depistată, de tratamentul prescris şi de răspunsul fiecărui organism în parte la tratament. Atât pacienţii care urmează un tratament medicamentos clasic, cât şi cei care aleg terapiile naturiste, cu toţii ar trebui să aibă o preocupare comună: creşterea rezistenţei organismului printr-o alimentaţie potrivită.
Maladiile cardiovasculare şi cancerul, răspunzătoare pentru cea mai mare mortalitate la oameni, au drept cauzalitate - în bună măsură - alimentaţia şi toate componentele acesteia. Multe dintre cazurile de cancer pot fi prevenite printr-o alimentaţie corectă, dar şi prin mişcare fizică, renunţare la alcool şi la fumat, eliminarea exceselor de orice fel şi un psihic pozitiv.
Deşi mulţi sunt de părere că radioterapia, chirurgia şi chimioterapia nu înseamnă altceva decât mutilare, otrăvire şi iradiere, bolnavii trebuie să înţeleagă că, pentru moment, acestea sunt cele mai importante mijloace de luptă împotriva tumorilor maligne, iar stiinta incearca sa vina in ajutorul lor cu solutii eficiente.
Dacă terapiilor specifice li se adaugă o alimentaţie corespunzătoare, stoparea evoluţiei bolii şi chiar vindecarea devin posibile. Teoretic, toată lumea ştie că îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi alimentaţia adecvată sunt factori deosebit de importanţi în prevenirea, stoparea sau chiar vindecarea cancerului. Din datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii rezultă că aproape 90% dintre cauzele acestei maladii au o legătură directă cu factorii mediului înconjurător, printre care se numără modul de viaţă şi alimentaţia. De asemenea, specialiştii americani estimează că aproximativ 30-35% dintre bolile de cancer sunt legate de dietă, un factor deosebit de agravant fiind greşelile de alimentaţie. Cu alte cuvinte, hrana este un factor fără egal, ce poate susţine cu un succes major terapia cea mai eficientă împotriva acestei maladii. Altfel spus, unele alimente şi obiceiuri alimentare cresc riscul apariţiei cancerului, în vreme ce altele îl reduc. Din păcate, nu toţi bolnavii conştientizează cu adevărat - ba unii chiar ignoră-principiile unei alimentaţii adecvate
După ultimele estimări, între decesele cauzate de această boală, pe primul loc se situează cancerul pulmonar, urmat de cel colorectal, al prostatei la bărbaţi şi al glandei mamare la femei. O alimentaţie corectă reduce cu până la 50% riscul apariţiei acestei maladii. Pe de altă parte, s-a demonstrat că, dacă se consumă fructe şi legume de minimum cinci ori pe zi, incidenţa cancerului poate fi diminuată cu 20%.
Cancerul se instalează atunci când organismul - respectiv ţesuturile şi celulele acestora - nu mai poate face faţă agresiunilor agenţilor de mediu. Aceştia ajung în contact cu organismul prin aerul poluat pe care îl inspirăm, radiaţii, apă sau alimente. Ultima categorie, foarte importantă, amplifică riscul agravării cancerului prin consumul involuntar sau tolerant al unor componente nocive, nealimentare, pe care hrana le poate conţine. Pe deasupra, o alimentaţie dezechilibrată în ceea ce priveşte proporţia sau calitatea elementelor naturale de bază - pe care trebuie să le conţină un regim corect - sau lipsa unora dintre acestea, contribuie la creşterea factorilor de risc în cancer.
De-a lungul timpului, în cazul tuturor maladiilor, primele terapii instituite au fost cele care au avut în vedere domeniul alimentar, dietele şi regimurile fiind recomandate în special pentru dezintoxicarea organismului, ca primă fază a refacerii biologice. Cu toate că suferinzii caută şi chiar încearcă în permanenţă medicamente „miraculoase" care să-i vindece de această boală, nutriţia adecvată este adesea aceea care reuşeşte ameliorarea şi chiarstoparea cancerului, în corelaţie cu o terapie de specialitate.
Din cauza modului de viaţă contemporan, a sedentarismului, ignoranţei şi indiferenţei, imunitatea organismului scade, ducând la obezitate şi la îmbătrânirea prematură a celulelor. Unui organism slăbit îi este mult mai greu să lupte împotriva bolii, în corpul uman există şi celule atipice, care se înmulţesc rapid din cauza absenţei crudităţilor, deci a enzimelor.
Pentru vindecare, organismul are nevoie de un aport energetic suplimentar, ce poate fi sprijinit prin consumul de alimente crude, neprelucrate termic sau chimic.
Apariţia cancerului este favorizată şi de acţiunea unor chimicale, în special aditivi alimentari, dar şi de îngrăşăminte, insecticide, pesticide, de clorul şi fluorul din apă, de nicotină, sarea fină şi extrafină şi altele.
Chiar dacă unele dintre acestea distrug o serie de microbi, anihilează în acelaşi timp enzimele din organism. Aşadar, cu cât alimentaţia este mai sofisticată şi mai îndelung tratată termic, cu atât este mai nocivă pentru om.
Este foarte mult de discutat despre ce ar trebui sa includa o alimentatie sanatoasa, care sa previna anumite boli, inclusiv cancerul, asa cum spuneam si mai sus, iar lucrarile si studiile nutritionistilor si specialistilor tind sa devina din ce in ce mai documentate si cuprinzatoare. Toti cei interesati de aceasta tema pot consulta mai multe lucrari scrise de autori romani sau straini, insa azi ma opresc doar asupra uneia, pe care o si recomand, caci o consider una dintre cele mai complete de pe piata.