Aduc banii fericirea?
0Astăzi, subiectul pe care vreau să îl abordez este deosebit de actual, pentru că tratează o dilemă care tot apare în discuţiile despre fericire pe care le am cu diferite persoane: Aduc banii fericirea?
Analizând acest aspect, mai ales pe fondul industrializării şi consumerismului, specialiştii din SUA au ajuns la 2 concluzii:
- Fericirea poate fi extrinsecă.
- Fericirea poate fi intrinsecă.
Fericirea extrinsecă este cea care se bazează, în mod special, pe achiziţionarea de bunuri. De aici, apar tot felul de idei şi obiective către a avea o casă mare cu o piscină cel puţin la fel de cuprinzătoare, garaj suficient pentru cel puţin 10 maşini, barcă cu vele, în cel mai rău caz şi un cont substanţial în bancă, ce poate întreţine cu uşurinţă, măcar 3 generaţii de acum încolo.
Problema acestei "benzi hedonice", aşa cum a fost ea numită, este însă legată de intensitatea fericirii la fiecare achizitie versus următoarele achiziţii. Studiile arată că emoţia pe care o avem atunci când ne cumpărăm prima maşină sau prima casă nu mai poate ulterior să fie egalată, chiar dacă următoarele bunuri sunt mult mai scumpe.
Mai mult, se pare că acest tip de fericire este adictiv şi foarte greu de întreţinut. Persoanele care îşi caută astfel fericirea sunt mai vulnerabile în faţa depresiei şi au o stimă de sine mai mică.
Pentru puţinii oameni care ajung la un nivel financiar atât de mare încât să nu mai conteze orice fel de achiziţie, fericirea nici măcar nu mai este în lucruri.
Warren Buffet, magnatul care deţine miliarde de dolari, declara că "pe lumea asta goi intrăm şi goi ieşim". Bill Gates şi-a propus să îşi doneze aproape integral averea când va muri, iar exemplele pot continua.
Care este atunci soluţia sănătoasă pentru a atinge fericirea?
Fericirea intrinsecă pare să fie o soluţie bună pentru noi. Ea vine din interiorul fiecărui om şi se bazează în mod exclusiv pe propria persoană.
Din nou, în urma intervievării a mii de oameni referitor la propria fericire, Martin Seligman, fondatorul psihologiei pozitive, ne explică faptul că fericirea intrinsecă este conectată de:
- Emoţii pozitive (Positive Emotions)
- Angajamentul în actunile pe care le întreprindem (Engagement)
- Relaţiile sănătoase cu cei din jur (Relations)
- O viaţă în care să simţim că ceea ce facem aduce o contribuţie pozitivă comunităţii, societăţii. (Meaning)
- Credinţa că am atins un nivel de reuşită în activităţile pe care ni le propunem (Achivement).
Punctul comun al celor 5 comportamente de mai sus este faptul că fiecare om le urmăreşte pentru ele însele, nu pentru a demonstra sau în încercarea de a obţine o recunoaştere exterioară.
Modelul PERMA, căci acesta este acronimul modelului de mai sus, sintetizează foarte bine cele 5 secrete ale fericirii.
Cum le putem practica pe fiecare şi ce anume ne arată dacă suntem pe drumul cel bun, voi explica în articolele viitoare.
Revenind la întrebarea care a stârnit acest post, şi anume dacă aduc banii fericirea, psihologul Dan Gilbert, profesor universitar la Harvard, a realizat mai multe studii pe diferite persoane din SUA şi a ajuns la următoarea concluzie:
"Diferenţa între nivelul de fericire al unui om care câştigă 5000 de dolari pe an şi 50 000 de dolari pe an este într-adevăr foarte mare. Când banii te scutesc de povara locuitului pe stradă, fără a ştii de unde va veni următoarea masă, ei sunt într-adevăr importanţi. Diferenţa însă între un om care câştigă 50 000 de dolari pe an şi unul care câştigă 50 000 000 de dolari pe an este însă inexistentă."
Deci, în limite echilibrate, banii sunt un suport pentru fericire. Dar între a confunda întreaga fericire cu obţinerea resurselor financiare şi practica sănătoasă a acesteia este un drum lung, greu şi fără mari satisfacţii.