Reţeta delicioasă a sarmalelor împrăştiate. Ingredientele secrete care dau gust incredibil preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru acest preparat puteţi folosi fie varză proaspătă, fie murată. Indiferent de alegerea făcută, dacă respectaţi reţeta bucătarului Mircea Groza, veţi obţine o delicatesă cu care vă veţi impresiona musafirii.

Ingrediente: o varză (dacă folosiţi varză murată, o lăsaţi din timp la desărat în apă rece), un kilogram de carne tocată, o cană cu orez, două cepe, sare, piper, boia dulce, cimbru, mărar. Opţional: şuncă afumată şi cârnat afumat.

Tăiaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă cu o lingură de ulei şi una de untură, având grijă să nu o ardeţi. Puneţi capacul şi lăsaţi varza să se gătească, amestecând din când în când şi completatând cu apă caldă, adăugată treptat; în momentul în care s-a înmuiat, luaţi cratiţa de pe foc, condimentaţi cu piper, boia dulce, cimbru şi mărar. Amestecaţi bine, apoi puneţi din nou capacul.

Separat, fierbeţi o cană de orez în trei căni de apă şi puţină sare. În momentul în care apa începe să clocotească, acoperiţi vasul şi aşteptaţi ca orezul să se gătească la foc mic circa un sfert de oră. Când e gata, îl strecuraţi, îl spălaţi în apă rece şi îl strecuraţi din nou.

Între timp, vă puteţi ocupa de carne. Curăţaţi două cepe, tocaţi-le mărunt şi căliţi-le într-o cratiţă în care aţi pus ulei şi untură. Adăugaţi un praf de sare, iar când ceapa devine aurie, puneţi şi carnea tocată. Bucătarul sălăjean recomandă să folosiţi o carne mai grasă, care va asigura mâncării o savoare aparte. Continuaţi să amestecaţi, săraţi după gust, iar când carnea îşi schimbă culoarea, completaţi cu piper, boia şi mărat tocat.

Următorul pas în presupune aranjarea preparatului. Pentru asta aveţi nevoie de un vas ce poate fi folosit în cuptor - o cratiţă, un ceaun sau un vas termorezistent, ai cărui pereţi îi tapetaţi cu untură. Aşezaţi în straturi varza, orezul şi carnea, asigurându-vă că atât la bază, cât şi deasupra este varză. Opţional, peste primul strat de carne tocată puteţi pune câteva felii subţiri de şuncă afumată. Un alt ingredient pe care îl puteţi folosi pentru a da un gust incredibil acestui fel de mâncare este o bucată de cârnat afumat, aşezat deasupra "sarmalelor împrăştiate". Sau, câteva rondele de roşii şi ardei gras.

Daţi vasul la cuptorul încins, pentru circa o jumătate de oră. Serviţi cu smântână.

Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Cea mai simplă reteţă de salată de ouă. Cum se găteşte rapid deliciosul preparat

Gusturile minunate de pe vremea bunicii. Reţeta savuroasei topale de pui cu ciuperci

Mai multe pentru tine:
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”