Descoperire de excepție. Mormânt dacic de incineraţie, descoperit la Şimleu Silvaniei de către arheologi

0
Publicat:

Un mormânt dacic de incineraţie a fost identificat recent, la Şimleu Silvaniei, de către arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, descoperirea fiind considerată de muzeografi ca excepţională, în condiţiile în care este primul astfel de mormânt intact identificat în judeţ, anunță Agerpres.

Un mormânt dacic de incinerație, descoperit de arheologi la Șimleu Silvaniei FOTO Shutterstock

Conform datelor de pe site-ul Muzeului Judeţean, arheologii au continuat în acest an cercetările la Şimleu Silvaniei-Observator cu cea de-a 15-a campanie arheologică, la 28 de ani de la debutul acestora, în anul 1994.

"În cercetarea noastră a fost constatată o amenajare dacică a dealului pentru realizarea suprafeţelor destinate depunerilor funerare. (...) Descoperirea de senzaţie provine din suprafaţa S2 unde a fost identificat şi conturat un mormânt dacic de incineraţie cu dimensiunile de 1,4×1,0 metri, depus pe o amenajare patrulateră, din sol gălbui tasat, cu colţurile rotunjite de 0,8×1,0 metri. Depunerea funerară conţinea oase incinerate, fragmente de piese din fier (paftale, coif, armură), bronz (verigi) şi argint (podoabe) puternic arse secundar. Totodată au fost descoperite şi piese netrecute prin foc, dar mai puţine. Picuri din argint provenind, foarte probabil, de la podoabe arse secundar pe rugul funerar, au fost descoperite în număr mare (...) sugerând prezenţa unui alt mormânt în proximitate", se arată pe site-ul instituţiei.

Săpăturile vor continu și în 2023

Potrivit sursei citate, elemente privind comportamentul funerar la daci au mai fost descoperite în siturile dacice din Sălaj, dar cercetările nu s-au concretizat prin identificarea unor morminte intacte, acestea fiind jefuite, răscolite sau nivelate de-a lungul timpului.

Săpătura, derulată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău în cadrul programului Cetăţile necunoscute ale Sălajului/Sacru şi profan la dacii din nord-vestul României, finanţat de către Consiliul Judeţean Sălaj, va fi continuată şi anul viitor.

Cercetarea, extrem de importantă pentru cunoaşterea comportamentului funerar dacic, a fost coordonată de arheologii Horea Pop (MJIA Zalău), Aurora Peţan (Fundaţia Dacica-Hunedoara) şi Teodor Taloş.