Marile secrete ale ciorbei rădăuţene. Cum prepară gospodinele din Bucovina sortimentul savuros atât de popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciorba rădăuţeană poate fi inclusă cu cinste într-un meniu festiv şi va fi savurată de toţi mesenii. Acest fel de mâncare se prepară la fel de repede ca o banală ciorbă de pui

Mai uşor de gătit decât ciorba de burtă, ciorba rădăuţeană este apreciată chiar şi de cei mai pretenţioşi gurmanzi. Se spune că acest fel de mâncare a fost inventat de o gospodină din Bucovina care a reuşit să o facă experimentând.

Succesul a fost neaşteptat de mare, acest fel de mâncare ajungând în meniul restaurantelor.

Reţeta pentru ciorbă rădăuţeană

Ingrediente pentru 4,5-5 litri:
-    Un piept mare de pui cu piele şi os
-    O ceapă
-    O ţelină de mărimea unui măr
-    Un păstârnac
-    O rădăcină de pătrunjel
-    2-3 morcovi
-    Un gogoşar şi un ardei gras roşu
-    3 ouă
-    200-300 ml smântână 20% grăsime
-    Una-două linguri oţet
-    3-4 căţei de usturoi
-    O legătură pătrunjel

Preparare:
Pieptul de pui se taie în două de-a lungul şi se pune la fiert într-o cantitate suficientă de apă. Se daugă sare încă de la început. După ce a tras primul clocot şi aţi cules spuma adăugaţi ceapa întreagă şi rădăcinoasele tăiate în bucăţi mari. Când au fiert atât carnea cât şi legumele vor fi scoase din oală. Carnea va fi dezosată şi curăţată de piele, apoi va fi tăiată fâşii întocmai ca la ciorba de burtă. Albitura (ţelina, păstârnacul şi rădăcina de pătrunjel, opţional şi ceapa) vor fi puse în blender cu o cantitate suficientă de apă şi vor fi pasate până se vor transforma într-o cremă. Dacă nu aveţi un robot de bucătărie, rădăcinile vor fi date printr-o sită. Fâşiile de carne se vor adaăuga în supă odată cu piureul de rădăcinoase. Morcovul se va tăia rondele. Cei care preferă ca ciorba să aibă culoarea portocalie pot pasa şi morcovul. Se pun la fiert şi cubuleţele de gogoşar şi ardei copt. Pot fi folosiţi gogoşari puşi la oţet, gustul fiind chiar mai bun.

Smântâna se amestecă bine cu gălbenuşul de ou (albuşul nu va fi adăugat în ciorbă), se pune supă fierbinte câte puţin şi după ce se subţiază se adaugă în oală. Se adaugă usturoiul pisat ca la mujdei şi se lasă la fiert 2-3 minute. Atenţie, dacă usturoiul va fierbe mai mult îşi va pierde gustul, dacă fierbe prea puţin va oxida. La final se pune oţetul ( e de preferat oţet de la gogoşari).

Condimentele se pun după gust, dar şi smântâna şi ouăle. Cei care preferă mâncărurile mai consistente, vor putea să pună ceva mai multă smântână şi pot adăuga un ou, dar se poate şi reduce cantitatea de smântână. Sarea, oţetul şi usturoiul se pun după gust. E de preferat să fie adăugate cu moderaţie şi să fie completat gustul în timpul mesei. Pătrunjelul tocat se adaugă în farfurie când e servită ciorba rădăuţeană. Ardeiul iute nu trebuie să lipsească.

Poftă bună!

Citeşte şi:

Secretul celei mai delicioase ciocolate de casă, preparată în câteva minute. Ce ingrediente-minune sunt obligatorii

Secretul minciunelelor moldoveneşti, gogoşile delicioase gătite ca pe vremea bunicii

Reţetă delicioasă de ketchup moldovenesc. Cum se prepară sosul picant şi bun de-ţi lingi degetele

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

Mai multe pentru tine:
Horoscop bilunar 29 august – 11 septembrie 2025. Cum ne influențează Soarele în Fecioară și Luna Plină în Pești
Horoscop septembrie 2025. Fecioarele au noroc pe toate planurile, iar Vărsătorii schimbă locul de muncă și încep o nouă relație de dragoste
O româncă superbă a făcut furori pe covorul roșu de la Veneția. Cine este Loredana Salanță, femeia care a stat la câțiva metri de George Clooney
Prințese înglodate în datorii. Cum au risipit aceste figuri regale banii Palatului, iar unele au ajuns la sapă de lemn
Homosexualitatea și desfrâul din Biserica Română. Schimb de mesaje halucinant între un preot protosinghel și un tânăr + filmări în care bea vodcă și dansează pe manele. Dans din buric și în lăcașul sfânt: „Așa, iubirea mea” VIDEO
Regina care stăpânea arta seducției și atrăgea bărbații ca un magnet. Povestea fascinantă a femeii care a rescris istoria lumii
Fenomenul jineteras: Sexul în Cuba lui Fidel Castro
Aniversarea de 55 de ani a Reginei Rania a Iordaniei! Un nou portret a fost lansat, iar familia i-a făcut urări deosebite
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, lângă Nicușor Dan și Maia Sandu la Chișinău. Fotografia a stârnit un val de reacții: „Am primit unele comentarii pline de hate”
Ce spune cu adevărat ziua ta de naștere despre tine, potrivit științei
Cutremur grav în estul Afganistanului: Peste 20 de morți și peste 115 răniți. Zonele afectate sunt izolate și greu accesibile