Cum se prepară cea mai simplă dulceaţă de căpşune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele prepară în această perioadă dulceaţa de căpşune, aşa că noi vă propunem o reţetă uşoară din celebra carte de bucate a Sandei Marin.

Ingrediente:

O farfurie adâncă plină cu vârf de căpşune, 1 kg zahăr, zeama de la 1 lămâie, 1 litru apă de var limpede.

Mod de preparare:

Se aleg căpşune mijlocii, frumoase şi proaspete. Se curăţă de codiţe, se spală şi se ţin  o oră în apă de var. Se scot cu lingura cu găuri, se pun într-o sită şi se moaie cu totul, de câteva ori, într-un castron cu apă rece care se schimbă de două-trei ori. Se lasă câteva minute în sită sau se pun pe un şervet uscat să se scurgă de apă.

Trebuie umblat tot timpul uşor cu căpşunele, ca să nu se sfărâme. Se pune apoi într-un castron un rând de căpşune urmat de unul de zahăr (tos, dar cernut fin), repetând până se termină căpşunele.
Se acoperă cu un strat gros de zahăr. Deasupra se stoarce zeama de la o jumătate de lămâie. Se lasă castronul să stea la loc răcoros, de cu seară până dimineaţa (10-12 ore). Se toarnă cu totul căpşunele muiate în tingirea de dulceaţă. Se ţin întâi la foc mic până se topeşte zahărul, se dau apoi la foc mai iute.

Se amestecă uşor, din când în când, cu dosul lingurii sau se mişcă puţin tingirea, iar când dă dulceaţa în clocot se ia spuma. Se adaugă zeama de la încă o jumătate de lămâie şi se lasă să fiarbă până se leagă. Nu trebuie să ne îndepărtăm nicio clipă de maşină, deoarece dulceţurile se ard uşor pe fund şi dau repede în foc. Pentru a încerca dacă este gata, se ia tingirea de pe foc şi se pun câteva picături de sirop pe o farfurioară.

Dacă siropul, după ce s-a răcorit, este destul de legat, tingirea nu mai e pusă pe foc. Se toarnă dulceaţa într-un castron foarte curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă. Din timp se spală borcanele şi se pun să se usuce bine în gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane, care se leagă apoi cu hârtie pergament.

Mai multe pentru tine:
Top 15 coșuri cadou de sărbători în 2025-2026: cele mai bune recomandări, reduceri și idei premium de neratat
Cerceii candelabru cu care a apărut Prințesa Catherine sunt spectaculoși. Ce poveste emoționantă se ascunde în spatele lor
Theo Rose, invitată de soacră la un restaurant cu stele Michelin din Paris. Combinația alimentară modestă care a impresionat-o: „Ca la mama lui”
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Loviți de cancer, Meme și Teodora Stoica au găsit o metodă prin care celule canceroase sunt mâncate
Cadoul ideal pentru bărbați: cele mai bune ceasuri de Crăciun la prețuri Chillmas Deals cu reduceri de până la 92%
Angela Similea, prea „îmbătrânită”, la 79 de ani? Stilistul Florin Burescu le dă peste nas cârcotașilor: „O adevărată doamnă, fără operații estetice”. Dieta artistei „Epocii de Aur”
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Seturi cadou pentru femei care transformă sărbătorile în experiențe de răsfăț și lux – oferte eMAG de neratat, pentru orice buget
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei