Festivalul borșului lipovenesc, la Jurilovca. Preparatul-vedetă, dăruit în 40.000 de porții. Cum se prepară

0
Publicat:

Peștele a fost, timp de două zile, produsul-vedetă în Jurilovca, comuna tulceană situată la intrarea în Delta Dunării, acolo unde s-a desfășurat Festivalul borșului lipovenesc, cea mai mare sărbătoare de profil din Dobrogea.

Borșul de pește preparat de pescari DOTO Mariana Iancu

Toți drumeții care au poposit sâmbătă și duminică în Jurilovca au putut gusta din preparatul tradițional al lipovenilor: borșul de pește, gătit în nu mai puțin de 40.000 de porții în 60 de ceaune. Pentru asta, a fost nevoie de peste zece tone de pește care a fost pescuit din Lacul Razim sau din ghiolul Babadag și de cinci tone de legume, dar și dăruirea pescarilor, care au fost voluntari în acest proiect.

Peștele, gătit în fel și chip

Cei au dorit să încerce rețete noi preparate din pește au avut la dispoziție nu mai puțin de 40 de standuri unde s-a preparat peștele în toate felurile: la grătar, pe plită. La mare căutare au fost sarmale și pârjoale din pește, dar și burger de pește.

Peștele, ppregătit în fel și chip FOTO Mariana Iancu

Cei care au dorit să se îndulcească au putut gusta tot ceva tradițional dobrogean: baclavale turcești, prăjituri lipovenești cu imaginea Matrioșkăi, miere și dulceață de smochine sau cornuri cu gem.

Evenimentul a costat municipalitatea 100.000 de euro, însă majoritatea banilor au provenit din sponsorizări. Primarul comunei, Eugen Ion, spune că a fost depus un proiect pe fonduri europene pentru a acoperi suma necesară, iar în cazul în care nu va fi aprobat vor recurge tot la sponsorizări, pentru a nu fi afectat bugetul local.

Evident, pentru un flux atât de mare de oameni a fost nevoie de o organizare prealabilă. Astfel, la marginea satului, spre Capul Doloșman, a fost amenajată o parcare unde au fost redirecționate toate autoturismele care au intrat în comună. De acolo, vizitatorii au fost preluați de microbuzele, care au circulat non-stop, și transportați în portul turistic și înapoi.

Sarbătoare la Jurilovca FOTO Mariana Iancu

Secretul borșului de pește

Paul Condrat, director cultural la Primăria Jurilovca, care în timpul festivalului a gătit și a împărțit deliciosul preparat, ne-a dezvăluit și cum se prepară ciorba tradițională.

„De căpătâi sunt două legume: cartofi și ceapă, iar în perioada verii se adaugă roșii și ardei și ardei iute (ciușcă, cum zic dobrogenii). După ce legumele dau în fiert, se adaugă peștele, care trebuie să fie din specii cât mai diverse. Cel mai bun pentru borș este peștele gras, cu oase, cum ar fi plătică, sânger, babușcă, roșioară. Somnul și știuca dau un gust deosebit preparatului. Un alt secret este faptul că nu se aruncă în oală tot peștele deodată, ci mai întâi se pun crapul, știuca, somnul, apoi restul. Preparatul se fierbe apoi 10 minute. Secretul este ca focul să fie iute, cât de poate de iute. În momentul în care se pune  peștele, se adaugă oțet și sare, ca să nu se fărâme bucățile. La final, se presară leuștean. Eu consider borșul de pește o mâncare slow fast-food. O mâncare ușoară care se gătește repede“, spune bucătarul de ocazie.

Limonada îndulcită cu miere dobrogeană FOTO Mariana iancu

Eveniment, din sponsorizări

Evenimentul a costat suma de 100.000 de euro. Majoritatea banilor provin din sponsorizări. Primarul comunei, Eugen Ion, spune că s-a depus un proiect pe fonduri europene pentru a acoperi suma. Dacă nu va fi aprobat, vor căuta alte sponsorizări, nu din bugetul local.

Festivalul de la Jurilovca a fost o ocazie pentru minoritățile din Dobrogea care și-au prezentat tradițiile pe scena din portul turistic. Au evoluat ansamblurile Landâș din Sarichioi, Cimbrișor din Isaccea, Diana Amelian și Alexandra Listrat, Băbăianca din Babadag, Baladele Deltei, Gjonda și Tanoufara din Tulcea, Juraveli și Reabinușca din Jurilovca. Invitați speciali au fost Delia, Elena Gheorghe, Marcel Pavel, Radu Captari, Georgiana Lepădat, fiica satului.

.

Mai multe pentru tine:
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două