Episcopul Martin Roos, către şvabii bănăţeni emigraţi: „Faceti-vă din străinătate o patrie, dar niciodată nu vă transformaţi patria în străinătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Roos, episcopul de Timişoara

Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timişoara, a fost aproape de germanii care au venit în urbea de pe Bega pentru a sărbători „Zilele Germanilor din Banat”.

Germanii care au venit în România pentru a participa la „Zilele Germanilor din Banat” - eveniment care un an se ţine la Ulm (regunea Baden-Württemberg), un an la Timişoara - au avut în program şi o slubjă în Domul din Piaţa Unirii. Adoraţia oficială de duminică a fost ţinută de episcopul Martin Roos.

De altfel, episcopul a participat şi la evenimentul ţinut sâmbătă la Opera Română cu ocazia aniversării a 25 de ani Forum Democrat al Germanilor din Banat. 


Vorbele adresate de episcopul Martin Roos i-a făcut pe mulţi să simtă fiori. Alţii au avut lacrimi în ochi. „Aproape toţi şi aproape oriude suntem străini. Şi călători pe acest pământ. Faceti-vă din străinătate o patrie, dar niciodată nu vă transformaţi patria în străinătate”, a spus Martin Roos. 

Episcopul s-a referit şi la „Heimat” ca la un termen intraductibil în alte limbi, care înseamnă mult mai mult decât „patrie”, care înseamnă totodată şi căldura căminului casei părinteşti, a comunităţii, a locului unde te-ai născut şi ai fost botezat.

Citeşte şi:
 

FOTO Germanii au readus la Timişoara o tradiţie seculară pe cale de dispariţie în România. Piaţa Libertăţii a fost ocupată de şvabii bănăţeni

FOTO Mare sărbătoare şvăbească la Săcălaz. 250 de ani de la colonizarea localităţii cu germani. "Tinerii nu ştiu româneşte dar sunt fascinaţi de Banat"