Cum arată autobuzele electrice turcești. Transportul public din Timișoara, un pas spre secolul XXI VIDEO
0Primele două autobuze Karsan, fabricate în Turcia, au ajuns la Timișoara în a doua zi de Crăciun, iar alte două sunt pe drum și sunt așteptate să ajungă în câteva zile. În total, turcii vor livra 44 de vehicule.
Transportul în comun din Timișoara se va transforma radical. Ușor - ușor întreaga flotă de autobuze poluante va fi înlocuită de vehicule electrice și troleibuze.
În a doua zi de Crăciun au sosit la Timișoara primele autobuze electrice fabricate în Turcia de compania Karsan Otomotiv. În total, vor fi 44 de autobuze electrice cumpărate din fonduri europene, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.
Cele două autobuze au ajuns în depoul de pe bulevardul Dâmbovița, urmând să intre în probe și verificări tehnice și înmatriculare. Reprezentanții companiei turce se vor ocupa și de instruirea șoferilor.
Pe drum se mai află două autobuze, care vor ajunge în Timișoara în aceste zile. Restul urmează să sosească în luna ianuarie 2023.
„Scopul proiectului este promovarea mobilităţii urbane durabile, prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic şi modern şi înnoirea parcului de transport public ca măsură de îmbunătăţire a mobilităţii urbane şi de limitare a emisiilor de dioxid de carbon. Obiectivul specific este achiziţia a 44 autobuze electrice, care să conducă la îmbunătăţirea radicală a calităţii transportului public, reducerea poluării, reducerea timpilor de aşteptare, şi la creşterea numărului de pasageri”, anunţă Primăria Timişoara.
Autobuze cu 130 de locuri, 44 pe scaune
Autobuzele Karsan sunt vopsite în galben-negru-alb, pentru a onora industria timișoreană de odinioară care a produs între 1970-1990 tramvaiul Timiș 2 prezent pe șine nu doar în Timișoara, ci în toate marile orașe ale României. Tramvaiele Timiș erau vopsite în galben-negru-alb.
Autobuzele au o capacitate de circa 130 de călători, din care cel puţin 44 pe scaune, și o durată de funcţionare de minimum 15 ani, din care opt fără reparaţie generală.
Autobuzele au podea integral coborâtă şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Vor rezista la temperaturi cuprinse între -25 şi +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceaţă, noroi, zăpadă, chiciură, gheaţă, apă cu sare, produse petroliere, materiale şi soluţii antiderapant.
Au scaune din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietăţi antigraffiti, antivandalism, vopsea înglobată, cu tapiţerie rezistentă la uzură şi murdărie, uşor lavabilă.
Sunt prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior, cu cel puţin opt camere digitale color, cu înregistrare audio.
Valoarea totală a proiectului depășește 226 de milioane de lei, iar finanţarea nerambursabilă este în valoare de aproximativ 185 de milioane de lei.
Contribuţia totală a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este de 720.000 lei, iar a Municipiului Timişoara este de 178.407 lei.
Un total de 150 de vechicule noi în Timișoara
Un alt proiect eco realizat de Primăria Timișoara este prin PNRR, de circa 12,5 milioane de euro, din care se vor cumpăra 25 de troleibuze. Totodată, Ministerul Dezvoltării va contracta în sistem centralizat amenajarea a 49 de stații de încărcare vehicule electrice pentru Timișoara.
În afară de cele 44 de autobuze electrice Karsan, vor mai veni anii următori și alte vehicule moderne, în cadrul unui alt proiect al Ministerului Dezvoltării, care a aprobat recent un proiect de 308 milioane de lei, prin PNRR, pentru achiziționarea a 55 de mijloace de transport în comun, toate electrice: 30 de autobuze, 17 tramvaie și opt troleibuze.
Și vechile tramvaie au început deja să fie scoase de pe șine, fâcând loc modernelor Bozankaya. Până acum au sosit din Turcia 14 tramvaie noi, din cele 21 de vehicule plătite deja de Primăria Timișoara.