A lucrat 11 ani în barurile din Londra, iar acum s-a întors în Timișoara, care e Capitala Culturală Europeană 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii preferă să plece să lucreze în țările mai avansate ale Europei, unde se și câștigă pe măsură. Se mai întâmplă însă ca unii să se întoarcă acasă. Andrei Marian a lucrat 11 ani la Londra, iar acum povestește despre experiența acumulată. .

Andrei Marian FOTO arhivă personală

Atunci când se întorc acasă cei care au lucrat în străinătate aduc cu ei, de cele mai multe ori, experiența acumulată. Și este exact de ce are nevoie Timișoara în anul Capitalei Culturale Europene - 2023. Andrei Marian a locuit 11 ani la Londra. A plecat imediat după ce a absolvit facultatea de Psihologie din Timișoara. Recunoaște că a plecat pentru câștig, dar l-a atras și meseria de barman.

Am studiat Facultatea de Psihologie din Timișoara în perioada 2004-2008, după care am început și un master, la București. Am renunțat după jumătate de an. Lucram cinci zile pe săptămână ospătar, pentru că aia știam să fac în timpul facultății, vara. Celelalte două zile mergeam la master. Am decis să renunț pentru că nu mi se părea aplicabil masterul. După care m-am mutat în Marea Britanie. Inițial, un coleg de facultate era deja mutat acolo, era șofer de taxi. Am decis să merg și eu pentru că voiam mai mult”, a declarat Andrei Marian.

„M-am îndrăgostit de ceea ce fac"

Andrei Marian a început la Londra ca ajutor de barman, într-un cocktail-bar. În 11 ani a avut ocazia să avanseze în domeniu și a devenit administratorul unor localuri în capitala Angliei. Mai mult, cele învățate i-au deschis drumul spre consultant în domeniu.

Andrei Marian FOTO arhivă personală

Am început ca ajutor de ospătar într-un bar. Au fost și momente grele în viață, și financiar, au fost și de adaptare, dar am trecut peste hop. M-am îndrăgostit de ceea ce fac. Am început să citesc cărți, să întreb, să exersez mult, cel puțin modul de a lucra în spatele barului. Am făcut ca și manager șase deschideri de localuri, am lucrat și în restaurant-bar, după aceea în coctail-bar, am fost manager de whisky-bar, am fost <opening manager> de gin-bar, am deschis, în calitate de consultant, un spritz și aperitivo bar. Sincer, mă simt mai mult londonez decât român”, mărturisește Andrei Marian.

Consultanță în domeniu HoreCa

Deși părea deja stabilit la Londra, viața, sau mai exact, o iubire, l-a readus la Timișoara. A dat din nou de problemele întâmpinate la începutul experienței londoneze… pentru că începea aici de la zero. Pentru a-și putea împărtăși experiența, a deschis o firmă de consultanță în HoReCa.

Eu văd România ca fiind un capitol neexplorat. Probabil că Timișoara e un pic mai diferită decât restul orașelor. Mă lovesc puternic de mentalitate, care e încă obtuză. Primul an a fost unul de adaptare. Am avut câteva joburi de consultanță, două în Arad, unul în Timișoara și două în afară, în Roma și Sri Lanka. Eu pot să vin cu echipă întreagă și amenajăm restaurantul sau barul de la A la Z”, a afirmat Andrei Marian.

Andrei Marian FOTO arhivă personală

Rețete preparate home made

Andrei Marian nu a renunțat nici la viața de barman. El poate fi găsit la într-un cocktail-bar din zona Pieței Unirii din Timișoara. Rețetele sale sunt unice în Timișoara, lichiorurile și vermutul ori diversele infuzii sunt preparate de el home made.

„Andrei Marian vrea să facă ceva ca la Londra, dar va face ceva ca la noi. Când a intrat aici și mi-a propus să facem proiectul Silver Shaker am fost la fel de entuziasmat ca acum 20 și cevade  ani, când am început să lucrez în domeniu. M-a impresionat acest om. Nu există personal calificat la noi. Foarte puțini sunt cu adevărat profesioniști. În mare parte este personal calificat la locul de muncă. Cu studii de specialitate sunt sub unu la sută. Dincolo există școală pentru așa ceva, noi încă discutăm la Liceul Alimentar dacă facem clasă de ospătari sau de bucătari. Avem o mare problemă, gastronomia nu există în Capitala Europeană a Culturii. Încercăm să ne reglăm din mers”, a declarat Caius Merșa, patronul de la Suppa Bar din Timișoara, care a participat și la showul „Chefi la cuţite“.

Mai multe pentru tine:
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
În timp ce Katy Perry e îndrăgostită lulea de Justin Trudeau, Orlando Bloom nu mai acceptă să aibă orice iubită
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV