Un tânăr a abandonat şcoala, apoi a ajuns să omoare pentru bani pentru că „sunt mai importanţi decât educaţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Apel Târgu-Mureş a pronunţat recent sentinţa finală într-un dosar de tâlhărie urmată de moartea victimei FOTO Politia Română (Arhivă)

Un tânăr de 17 ani şi jumătate a fost condamnat la trei ani şi patru luni de internare într-un centru de detenţie pentru tâlhărie urmată de moartea victimei. Dosarul scoate la iveală că tânărul a ajuns să comită fapta după ce a fost părăsit de mamă şi a abandonat şcoala.

Curtea de Apel Târgu Mureş a pronunţat în 16 iulie sentinţa finală într-un dosar în care un tânăr de 17 ani a fost trimis în judecată pentru tâlhărie urmată de moartea victimei. 

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, în 18 ianuarie 2020, în jurul orei 21.00, când afară era deja noapte, adolescentul a intrat în casă peste un bătrân de 84 de ani şi, profitând de starea de sănătate a bătrânului şi de vârsta înaintată, l-a tâlhărit, furându-i 730 de lei. Loviturile încasate de la tâlhar i-au cauzat victimei decompensarea posttraumatică a unei patologii cardio-coronariene cornice, iar mai apoi decesul.

Audiat cu ocazia anchetei, tânărul a declarat că în seara tâlhăriei era împreună cu alţi prieteni la „păcănele” şi pentru că a rămas fără bani s-a hotărât să îl jefuiască pe bătrânul despre care ştia că are bani pentru că „la un magazin a observat că are mulţi bani la el”. 

Tâlharul a mai recunoscut că în momentul în care a intrat în casă peste bătrân i-a aplicat o lovitură cu pumnul pe care avea un box metallic în zona arcadei. Ulterior, i-a smuls victimei şi un inel de pe deget.

Instanţa a reţinut uşurinţa cu care inculpatul s-a hotărât să meargă să sustragă bani de la victimă, persoană despre care cunoştea faptul că locuieşte singură, este în vârstă şi bolnavă, de faptul că a pătruns prin violare de domiciliu în locuinţa persoanei vătămate, pe timp de noapte, de modul concret în care şi-a desfăşurat activitatea infracţională, respectiv de faptul că la momentul la care a fost surprins de victimă,  acesta a ales să rămână în continuare în locuinţa acesteia şi mai mult chiar să exercite acte de violenţă fizică asupra persoanei vătămate, respectiv să o lovească cu rozeta peste faţă.

Tânărul a fost supus şi unei evaluări realizate de Serviciul de Probaţiune, raport din care a reieşit că adolescentul a avut o copilărie zbuciumată, fiind părăsit de mamă şi ajungând în centrul de plasament de la Miercurea Nirajului. Raportul mai arată că adolescentul a absolvit doar opt clase pe motiv că „banii sunt mai importanţi decât educaţia”. Acelaşi raport mai arată că tânărul a fost angajat la o brutărie unde lucre la împachetarea produselor.

Posibilitatea obţinerii de venituri proprii a conturat în mintea inculpatului o idee de independenţă prost gestionată, a început să consume alcool, tutun şi şi-a dezvoltat o adicţie pentru jocurile de păcănele”, se mai arată în raportul de evaluare a adolescentului. Toate acestea au fost avute de instanţă la pronunţarea sentinţei de trei ani şi patru luni internare într-un centru de detenţie.

Instanţa a reţinut uşurinţa cu care inculpatul s-a hotărât să meargă să sustragă bani de la victimă, persoană despre care cunoştea faptul că locuieşte singură, este în vârstă şi bolnavă, de faptul că a pătruns prin violare de domiciliu în locuinţa persoanei vătămate, pe timp de noapte, de modul concret în care şi-a desfăşurat activitatea infracţională, respectiv de faptul că la momentul la care a fost surprins de victimă,  acesta a ales să rămână în continuare în locuinţa acesteia şi mai mult chiar să exercite acte de violenţă fizică asupra persoanei vătămate, respectiv să o lovească cu rozeta peste faţă”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş.

Judecătorii au mai reţinut că „inculpatul a rămas în locuinţa victimei o perioadă îndelungată de timp, aproximativ 30 minute, sporind stresul resimţit de victimă, precum şi faptul că acesta a mai revenit de două ori în locuinţa acesteia şi deşi inculpatul a conştientizat faptul că victima suferă, a ales să o lase singură, fără posibilitatea de a cere ajutor, precum şi urmarea produsă – decesul victimei”. Sentinţa Curţii de Apel Târgu-Mureş este definitivă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Sentinţă finală. O educatoare şi şcoala din care face parte, obligate să-i plătească daune morale de 100.000 de euro unui copil cu sindrom Down sfâşiat de câini 

FOTO Sentinţă finală. Niciun vinovat pentru explozia care a omorât o fată de 21 de ani şi a rănit grav un adolescent