Reacţia ministrului Culturii după ce o primărie a băgat buldozerele într-un edificiu vechi de peste 160 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: cronicadefalticeni.ro

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a explicat că edificiul care a găzduit timp de peste 160 de ani vechiul spital de la Fălticeni a fost dărâmat în baza unui aviz emis de Direcţia pentru Cultură Suceava. Institutul Naţional al Patrimoniului a depus o plângere la Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru a se stabili cum a obţinut primăria avizul.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a confirmat că Institutul Naţional al Patrimoniului a sesizat Poliţia Suceava, după ce Primăria Fălticeni a pus la pământ clădirea care a găzduit spitalului oraşului timp de 161 de ani. 

„Cei din conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului au decis într-adevăr să depună o sesizare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava pentru a se ancheta cât de oportun şi legal a fost avizul pe care l-a dat Direcţia pentru Cultură Suceava, în data de 1 octombrie. Nu vorbim despre legalitatea demolării, pentru că din acest punct de vedere documentele există”, a spus ministrul.

Bogdan Gheorghiu s-a declarat nemulţumit de faptul că nu a fost demarată procedura de clasare a clădirii în ultimii 30, demersul fiind iniţiat abia în noiembrie a.c. de o asociaţie culturală, după ce Primăria Fălticeni a anunţat că vrea să dărâme edificiul.  

„Această clădire a fost demolată se pare cu aviz de la Direcţia pentru Cultură. Avizul a fost dat pentru întregul proiect al zonei. Demolarea vechiului spital este doar o componentă a proiectului de acolo. Mă nemulţumeşte faptul că timp de 30 de ani nimeni nu s-a gândit să solicite clasarea acelei clădiri. Dacă era prinsă în lista monumentelor istorice, nu s-ar fi putut atinge nimeni de ea. Avem talentul de a ne trezi că dorim clasarea unei clădiri atunci când vedem buldozerul sub zid. Mă refer la cei care au solicitat acea clasarea”, a mai spus ministrul.

Principalul pavilion al vechiului spital din Fălticeni a fost dărâmat în primele două zile ale săptămânii în curs, în ciuda demersurilor legale pe care le-a făcut profesorul Ioan Ilişescu pentru a salva bătrânul edificiu.

În calitate de preşedinte al unei asociaţii culturale, profesorul a cerut introducerea clădirii pe lista monumentelor de patrimoniu. Conducerea Direcţiei pentru Cultură Suceava a transmis că prima solicitare de clasare, înregistrată pe 8 noiembrie, nu îndeplinea condiţiile de procedură întrucât nu era însoţită de o notă de constatare întocmită de un specialist avizat de Ministerul Culturii.

A doua solicitare a fost depusă prea târziu. Primăria Fălticeni avea avizul Direcţiei pentru Cultură ca să dărâme edificiul încă din octombrie, înainte să înceapă procedurile de clasare.

Când a văzut că utilajele au început să dărâme fostul spital, profesorul s-a urcat pe edificiu în încercarea de a-i determina pe constructori să oprească demolarea. 

Vă recomandăm şi:

„Am diferite alergii, nu mă pot vaccina“. Doctoriţă: Oamenii au, de fapt, nevoie de informare din partea medicilor VIDEO

Medic, despre medicamentele luate preventiv înainte de vaccin: Nu e bau-bau. Nu aveţi nevoie de pastile întăritoare