Cum să prelungeşti viaţa vaselor de gătit cu suprafaţă antiaderentă. Gesturi care trebuie obligatoriu evitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasele cu suprafaţă antiaderentă sunt mai scumpe, uneori reprezintă o adevărată investiţie, însă folosite cu grijă pot "trăi" mult. Care sunt cele mai importante sfaturi de la producători.

Primul şi cel mai important sfat este acela că temperatura la care le utilizăm trebuie să fie atent controlată. Performanţele acestui tip de vase sunt menţinute dacă le vom folosi la o temperature scăzută spre medie, spun producătorii, de aceea este foarte important să citim cu atenţie instrucţiunile de pe ambalaj înainte de prima utilizare.

Temperature înaltă poate deteriora vasul. Există însă şi o situaţie în care este permisă creşterea acestei temperature, anume atunci când avem drept scos scăderea cantităţii lichidelor.

Ce ar trebui de asemenea să evităm este să lăsăm vasul gol pe foc. Şi folosirea ochiului de dimensiunea potrivită contează mult în menţinerea calităţii vasului. Căldura sau flacăra aragazului trebuie să atingă doar fundul vasului de gătit şi să nu urce pe marginea tigăii.

Important! Nu utilizaţi vase cu suprafaţă antiaderentă pentru flambare

Mesajul de mai sus este un sfat important, care va proteja mult calitatea vasului. La fel de important este să lăsaţi tigăile să se răcească înainte de a le curăţa. Niciodată nu scufundaţi un vas încins în apă sau nu îl puneţi sub jet de apă rece, pentru că pot apărea deformări. Nu se recomandă nici „trasul“ vasului pe suprafaţa aragazului, ci de fiecare data veţi lua vasul de pe foc prin ridicare, pentru a nu provoca zgârieturi.

O informaţie pe care, poate, nu aţi citit-o până acum este aceea că se recomandă să adăugaţi sarea în apa care dă în clocot, în caz contrar aceasta putând afecta suprafaţa vasului. De asemenea, nu se recomandă să păstrăm în astfel de vase mâncărurile acide, grase sau sărate, din acelaşi motiv – stratul antiaderent va avea de suferit.

Când fierbem laptele, ar trebui să o facem la foc mic, pentru că se arde repede, cel puţin până când se fomrază bule în jurul marginilor.

De evitat, spun producătorii, este şi folosirea vaselor cu suprafaţă antiaderentă în cuptor, cel puţin pentru modelele pentru care nu există menţiuni clare că pot fi folosite astfel.
Un alt detaliu important este acela că suprafaţa exterioară a vasului trebuie să fie întotdeauna uscată înainte de a poziţiona vasul pe ochiul aragazului sau plitei, altfel, în special dacă îl utilizaţi pe plită ceramică, cu halogen sau cu inducţie, vasul se poate lipi de plită.

Atenţie la cum folosim capacul

O serie de precauţii sunt legate de modul de folosire a capacului. Principalul avertisment, mai mult decât în cazul vasului, este legat de temperature apei. Dacă vom pune un capac din sticlă, încins, sub jet de apă rece, cel mai probabil sticla se va sparge. Acelaşi effect l-ar avea şi poziţionarea capacului încins pe o suprafaţă rece.

Anumite tipuri de capace pot fi folosite în cuptor, însă doar până la o anumită te,peratura, menţionată de producător, şi de care este absolut necesar să ţinem cont.

O situaţie destul de des întâlnită, care poate provoca accidente, este aceea în care lăsăm o tigaie acoperită după ce am oprit căldura. Întotdeauna va trebui să lăsăm un spaţiu de aerisire între capac şi tigaie sau să lăsăm orificiul pentru aburi deschis, în caz contrar ne putem confurnta cu efectul de etanşare în vid.

Cum curăţăm vasele cu suprafaţă antiaderentă

Este recomandat să folosim ustensilele din lemn, plastic şi silicon, în detrimental celor din metal, atunci când gătim în vase cu suprafaţă antiaderentă. Pentru a proteja stratul antiaderent vom Evita să folosim cuţite sau teluri metalice. Producătorii ne asigură că în timp pot să apară urme uşoare sau abraziuni al suprafaţă, dar că acestea nu vor afecta calitatea vasului.

Un lucru important, de făcut periodic, este să împrospătăm capacitatea antiaderentă a vasului, iar acest lucru îl putem face uşor, după ce am curăţat vasul cu apă cald, detergent şi un burete neabraziv şi l-am uscat. Cu un prosop din hârtie vom acoperi cu o peliculă fină de ulei alimentar toată suprafaţa, aşa cum majoritatea producătorilor ne recomandă să facem şi înainte de prima utilizare.

Dacă observăm în timp că mâncarea începe să adere la fundul vasului înseamnă că fie am folosit o temperature prea mare, fie nu am recondiţionat sufficient vasul, fie există reziduuri depuse. Acestea din urmă pot fi îndepărtate uşor cu oţet alb sau cu zeamă de lămâie.