Cât de periculoase sunt oalele în care gătim. Vasul de lut al bunicii este sigur, dar metalele moderne ne pot intoxica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasele din lut sunt cele mai sigure. FOTO: bucataras.ro
Vasele din lut sunt cele mai sigure. FOTO: bucataras.ro

Vasele de lut au fost înlocuite pe piaţă de vase din aluminiu, teflon sau inox. Specialiştii spun că trebuie să avem grijă cum le folosim. Caserolele din plastic sunt şi ele nocive şi trebuie să avem mare grijă atunci când le cumpărăm.

Oalele de aluminiu sunt unele dintre cele mai populare de pe piaţă. Se încing repede şi sunt foarte buni conductori de căldură. Sunt folosite pe scară largă şi mulţi dintre noi le avem în bucătărie. Există însă şi controverse asupra acestor vase. „Aluminiul este pe lista substanţelor nocive şi s-a dovedit că folosinţa îndelungată a unui vas de aluminiu duce la erodarea lui. În timp aluminiul poate ajunge în mâncarea pe care o gătim şi ne putem intoxica. De aceea trebuie să aveţi mare grijă cum curăţaţi aceste vase. Ele au de regulă un strat protector care nu permite aluminiului să ia contact cu mâncare. Dacă atunci când le spălaţi le frecaţi prea tare cu sârma, învelişul protector se poate deteriora. Dacă observaţi că aceste vase sunt zgâriate pe interior sau din ele s-au desprins mici bucăţi, atunci trebuie să le aruncaţi deoarece devin periculoase“, spune Vlad Colţaru, inginer.

Atenţie mare şi la teflon sau cupru

La modă sunt şi vasele de teflon, mai ales tigăile. Au un mare avataj, deoarece mâncarea nu se lipeşte şi se poate găti fără ulei. Însă şi aceste vase pot fi periculoase. „Teflonul are în compoziţie cadmiu, plumb, dar şi acid perfluorooctanoic, o obstanţă despre care există studii că ar fi cancerigenă. Deja în noile vasele de teflon această substanţă nu mai este folosită. Teflonul este sigur atâta timp cât este intact. Dacă este zgâriat atunci aceste substanţe pot ajunge în mâncare şi apoi în organismul nostru. De evitat sunt şi vasele de cupru care poate ajunge în alimente la temperaturi înalte. De aceea, evitaţi să fierbeţi sau să prăjiţi ceva în vase de cupru“, mai spune specialistul.

Vasul de lut al bunicii, cel mai bun pentru gătit

Specialiştii spun că există şi vase 100% sigure. Cele mai bune sunt cele din lut în care se găteşte de sute de ani. La fel sunt şi cele din sticlă termorezistentă sau cele din ceramică. „Este bine când gătiţi să folosiţi vase de lut. Pot fi folosite şi la cuptor şi direct pe aragaz. La fel de bune sunt şi cele din sticlă cunosute sub numele de yena, dar şi cele din ceramică. Şi vasele de inox sunt bune, dar trebuie să verificaţi să nu conţină din fabricaţie şi alte metale folosite de obicei la susţinerea mânerelor“, mai spune Vlad Colţaru.

Evitaţi caserolele din plastic

Cu toţii folosim caserole din plastic şi nu ne-am uitat probabil pe cifrele care apar pe ambalaje. Plasticul are un cod numeric, iar cifrele sunt de la 1 la 7. Specialiştii spun că trebuie să fim atenţi atunci când le cumpărăm. Cele care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt mai sigure. Cele mai periculoase sunt cele care au pe ambalaj cifra 3, 6 sau 7. „Caserolele din plastic care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt făcute din plastic de bună calitate sau din acelaşi plastic din care se fac şi pungile. Sunt mai rezistente la căldură şi nu conţin substanţe nocive. Cele care au cifrele 3, 6 sau 7 conţin în general şi polistiren şi devin periculoase atunci când intră în contact cu căldura. Chiar dacă sunt rezistente nu ar trebui să folosim caserole din plastic la microunde deoarece substanţele nocive pot ajunge rapid în mâncarea pe care o consumăm. Indiferent de codul lor, cel mai bine ar fi să nu depozităm mâncare în plastic. Mult mai sigure sunt vasele de sticlă sau ceramică“, mai spune specialistul.

Citeşte şi:

Când devine periculos cuptorul cu microunde

Oala sub presiune distruge toate vitaminele din mâncare?

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite