Mahmureala se tratează cu ciorbă de murături. Reţeta perfectă ca să găteşti, la tine acasă, o zeamă acră şi delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ

Ciorba de murături este fără îndoială cel mai bun remediu pentru mahmureală. Aşa că dacă aţi fost la un chef şi vă treziţi a doua zi cu urmări, serviţi un bol de ciorbă şi sunteţi ca nou.

Sau poate nu, dar cel puţin aţi mâncat ceva bun. Uica Mihai, bucătar din Banat, ne-a dat reţeta lui pentru ciorba de murături şi spune că, dacă o respectaţi întocmai, o să vă iasă cea mai bună zeamă pe care aţi făcut-o vreodată.

Pune într-o oală încăpătoare un deget de ulei şi căleşte în el până se scorojesc, o legătură de pătrunjel, una de mărar, una de ţelină şi una de leuştean (le găseşti pe toate la magazinele alea mari de le zice marchet)

Aruncă toate verdeţurile la coş şi pune în acel ulei să se rumenească trei sute de grame de costiţă afumată şi o bucată de cârnat cu multă pecină, toate tăiate egal, cât să încapă în lingură. Şi dacă prind ele puţină culoare, stinge-le cu trei litri de apă clocotită şi adaugă cam un kil jumate de murături combinate, care au fost duşuite în trei ape ca să n-aibe sărătură ori gust de doagă.

Şi vezi să fie acolo, tăiate julien, gogonele, castraveţi, gogoşari, sfeclă roşie, morcovi, rădăcină de ţelină, cepşoare mici de arpagic şi tot ce mai se găseşte în zeama iernii.

Acum laşi să clocotească oala un ceas, la foc moale cu capac deasupra şi când e vremea, o tragi de pe foc şi o laşi să se odihnească un sfert de ceas. Dacă ai avut murături meseriaşe, nu mai trebuie dreasă fiertura cu nimic mirodenii, doar să îi adaugi smântână şi niţel pătrunjel verde tocat.

Iar zama asta de mahmureală şi de după chef, pe care când o sorbi fierbinte cu lingura ţi se împăroşează pielea de pe mâini, merge bine mistuită cu o mămăligă aurie şi însoţită de vin acru cărţălău, ca la început de primăvară”.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"