Haită de lupi în Parcul Național Retezat. Rezervația din Hunedoara, ideală pentru animalele sălbatice
0Camerele video de monitorizare amplasate de silvicultori au surprins în imagini mai mulți lupi, într-o pădure din Parcul Național Retezat. Este a doua astfel de întâlnire cu sălbăticia, din acest an.
O haită de lupi a fost filmată într-o pădure din Retezat, anunță reprezentanții rezervației, fără a preciza locul unde se afla.
„Camerele de monitorizare amplasate de colegii noștri în Parcul Național Retezat au surprins imagini exemplare minunate de Lup (Canis lupus). Mozaicul de habitate de pe teritoriul Parcului Național Retezat favorizează prezenţa unei biodiversităţi bogate. Lupul (Canis lupus) - supranumit și sanitarul pădurii - are un rol extrem de important în ecosistem, hrănindu-se și cu animalele slabe sau bolnave de pe teritoriul lui, contribuind astfel la sănătatea naturii”, a informat administrația Parcului Național Retezat, care a publicat câteva imagini cu lupii, pe pagina de Facebook a rezervației.
În Munții Retezat, lupii pot fi întâlniți în păduri, departe de așezările umane. „Se deplasează pe distanțe mari, iarna se adună în haite, preferând ca spațiu de circulație zonele joase de la poalele munților”, informa geograful Nae Popescu, în monografia munților Retezat.
Și în luna aprilie, o haită de lupi a fost surprinsă într-o pădure din Parcul Naţional Retezat de camerele de monitorizare a faunei instalate de specialiştii Romsilva.
„În fiecare haită există o ordine respectată, limbajul corpului exprimând poziţia lupului în haită. Lupii au simţuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul şi văzul foarte dezvoltate, permiţându-I să vâneze ziua şi noaptea. Atacă în haită, bine coordonaţi, şi dirijează prada în locuri în care aceasta îşi pierde mobilitatea, unde este ucisă”, arătau atunci reprezentanţii Romsilva.
Un lup singuratic a fost surprins, de asemenea, de turiști, în Retezatul Mic. Animalele carnivore au făcut, uneori, pagube, la stânele din Munții Retezat.
Parcul Național Retezat, împânzit de animale sălbatice
În trecut, munții Retezat au fost unul dintre locurile căutate pentru vânătoare.
Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește 55 de specii de mamifere, un număr de două ori mai mare față de cel cunoscut la începutul anilor ´90.
Parcul Naţional Retezat a fost înfiinţat în 22 martie 1935, printr-o decizie a Consiliului de Miniştri al României. Prima rezervaţie a naturii din România se întindea atunci pe aproape 13.000 de hectare în Masivul Retezat şi includea păduri semivirgine, peisaje alpine, căldări şi lacuri glaciare şi numeroase specii preţioase de plante şi animale. În prezent, ocupă aproape 40.000 de hectare, cuprinzând mare parte din Masivul Retezat-Godeanu, dar şi o mică porţiune din Munţii Ţarcu.
Lacurile glaciare se numără printre marile atracţii ale Retezatului, iar protejarea lor a fost unul dintre motivele pentru care savanţii au cerut înfiinţarea Parcului Naţional Retezat. Pe teritoriul masivului sunt aproape 80 de lacuri glaciare, care îl fac una dintre cele mai atractive rezervaţii naturale din Europa. Cele mai multe dintre ele s-au format la altitudini de peste 2.000 de metri, în locuri unde călătorii pot ajunge pe jos, pe trasee montane, după mai multe ore de mers.
Rezervaţia ştiinţifică Gemenele - Retezat, tărâmul interzis turiștilor, ocupă aproape 2.000 de hectare şi păstrează una dintre ultimele păduri primare neafectate existente în Europa şi singura zonă de pădure antică amestecată.