Castelul Corvinilor va rămâne deschis de Crăciun şi în ultima zi a anului 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor va putea fi vizitat şi de sărbători, cu excepţia zilei de 1 ianuarie 2015. FOTO: Daniel Guţă

Castelul Corvinilor din Hunedoara va rămâne deschis turiştilor de sărbători. Monumentul istoric va avea un program special de vizitare.

Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi deschis pentru vizitatori atât de Crăciun, cât şi în 31 decembrie. În aceste zile, monumentul istoric din Hunedoara poate fi vizitat conform unui program special.

Mirecuri, 24 decembrie 2014, programul de vizitare a Castelului Corvinilor va fi între orele 9 şi 13, iar ultima intrare va fi la 12:20. Joi, 25 decembrie 2014, monumentul poate fi vizitat între orele 13 şi 17, iar turiştii pot intra până la 16:20.

Miercuri, 31 decembrie 2014, castelul medieval îşi deschide porţile de la ora 10, până la 16, ultima intrare fiind posibilă la 15:20, iar în prima zi a anului 2015, turiştii nu vor avea acces în interiorul monumentului.

În zilele sărbătorilor de iarnă, numărul vizitatorilor Castelului Corvinilor va creşte simţitor, potrivit administratorilor lui, turiştii care îi trec pragul fiind, în special, cei care petrec sărbătorile în staţiunile de munte din judeţul Hunedoara. 

Povestea Castelului Corvinilor

Povestea construirii castelului din Hunedoara a început în anul 1440, când Ioan (Iancu) de Hunedoara a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-un castel impunător, cu o arhitectură care să dea imaginea unei fortăreţe indestructibile în faţa atacurilor armate. În anii care au urmat, în jurul vechii cetăţi a Hunedoarei au fost ridicate ziduri de calcar dolomitic, flancate de turnuri circulare şi rectangulare.

Deşi istoricii susţin că Iancu de Hunedoara nu a locuit decât o mică perioadă în castel, regele care şi-a petrecut aproape toată viaţa în campaniile militare a vrut să îi dea acestuia un aspect care să îi semene personalităţii sale: a fost un fort de necucerit.

De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în secolul al XIX-lea. La 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole.

Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani.

În prezent, Castelul Corvinilor se află în administrarea Primăriei Hunedoarei şi a devenit cel mai vizitat monument din judeţul Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

FOTO Cum arăta Hunedoara într-o reclamă la avioanele Tarom din 1962

Una dintre primele ilustraţii publicitare în care a apărut municipiul Hunedoara, în vremea comunismului, a fost o reclamă la unul dintre avioanele companiei Tarom, IL – 18, şi datează din anul 1962.

FOTO Cele mai frumoase ilustrate retro cu oraşele şi staţiunile Hunedoarei. Imagini rare de vacanţă, în anii 1960

Judeţul Hunedoara a excelat dintotdeauna la capitolul atracţii turistice. Ca mărturii ale modului în care erau prezentate acestea, în anii 1960 şi 1970, stau o serie de ilustrate ce prezintă cele mai frumoase locuri din zona Hunedoarei.

Cum arăta industria din Hunedoara în 1966, când imaginea uzinelor a fost imprimată pe bancnota de 25 de lei

Aproape cinci decenii au trecut de la data în care imaginea combinatului din Hunedoara era aleasă pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. De atunci, aproape toate construcţiile înfăţişate pe bancnotă, ca una dintre realizările cu care se puteau mândri românii, au dispărut.

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

O serie de imagini rare, vechi de peste o jumătate de secol, a fost păstrată în arhivele combinatului din Hunedoara şi recuperate ulterior dintre construcţiile părăsite ale acestuia de mai mulţi tineri pasionaţi de istorie, din localitate. Fotografiile dezvăluie frânturi din poate cea mai importată perioadă a complexului industrial: anii 1950, în care au fost construite marile furnale şi a fost pusă în funcţiune o oţelărie.

Mai multe pentru tine:
76% dintre români consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea