Arhitecţii au efectuat măsurători în Sarmizegetusa Regia. Suma fabuloasă estimată pentru lucrările de conservare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului au efectuat măsurători în Sarmizegetusa Regia. Sunt primii paşi pentru realizarea planurilor de conservare şi restaurare a sitului UNESCO.

Sarmizegetusa Regia a fost cercetată în ultimele zile de specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului. Arhitecţii au efectuat releveele pentru studiile aferente DALI, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

„Echipa de specialişti a venit în teren în baza protocolului de colaborare şi cooperare încheiat cu Institutul Naţional al Patrimoniului pentru protejarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi a contractului de prestări servicii privind elaborarea documentaţilor necesare, a planurilor de management şi a documentaţiilor DALI în vederea realizării de investiţii şi intervenţii care să corespundă cerinţelor de conservare, protejare şi punere în valoare a monumentului. Considerăm că derularea acestui protocol ar putea deveni un model de bune practici pentru autorităţile din ţară care au în administrare monumente istorice de mare valoare”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru adevărul.ro.

Sarmizegetusa Regia, mai 2018/ VIDEO ADEVĂRUL.


Valoarea aproximativă a investiţiilor necesare pentru conservarea şi protejarea Sarmizegetetusei Regia a fost estimată la aproximativ 60 de milioane de euro, anunţa anul trecut Sorin Vasilescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. În urma DALI-ului, vor fi prioritizate pe grupe monumentele din situl UNESCO, astfel încât să poată fi identificate sursele de finanţare pentru fiecare grupă. „DALI-ul va fi ca un master-plan pentru monumentul UNESCO, pentru că înafară de lucrări de intervenţii vor fi lucrări de intervenţii pentru utilităţi, de alimentare cu apă şi de introducere a curentului, astfel încât acest sit arheologic să poată funcţiona în condiţii normale”, a declarat Sorin Vasilescu.

Sarmizegetusa Regia face parte din ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei aflate în patrimoniul mondial UNESCO. Fosta capitală a Regatului dac esta unul dintre cele mai populare monumente istorice ale României. Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Imagini superbe din Sarmizegetusa Regia. Ce surprize îi aşteaptă pe turişti în locul de poveste din Munţii Orăştiei

Dosarul „Tezaurul dacic“ a fost trimis în judecătă. Cetăţeanul german Zeno Pop a traficat mii de artefacte printre care şi o brăţară de aur de aproape un kilogram

Sentinţă uluitoare în „Aurul Dacic“. Ce au păţit traficanţii comorilor de milioane de euro furate din Sarmizegetusa Regia