Cum se prepară plăcinta dobrogeană cu brânză fiartă în lapte. Secretul aşezării foilor în straturi şi lipsa totală a zahărului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plăcinta dobrogeană este unul din cele mai vechi preparate tradiţionale româneşti, ieşind în evidenţă şi prin faptul că nu se foloseşte deloc zahăr. Preparatul se realizează rapid, în doar câteva zeci de minute, iar dacă suntem în criză de timp, putem cumpăra foile de plăcintă din comerţ.

Plăcinta dobrogeană cu brânză fiartă în lapte este o reţetă veche din zona Dobrogei, care se prepară după metoda tradiţională, folosită de sute de ani de gospodari. Din făină, apa călduţă şi oţet se realizează un aluat după metoda cunoscută, prin amestecare continuă, iar acesta va fi găurit la mijloc şi vom pune acolo restul de făină şi apa. De amintit este că dacă nu avem prea mult timp la dispoziţie, foile de plăcinte pot fi cumpărate de la orice  magazin alimentar.

”După ce facem plămada, adică amestecăm făina cu apa şi aluatul, o lăsăm să se odihnească 30 de minute, după care o putem întinde, împărţind-o în 12 bucăţi egale pentru a întinde 12 foi”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru aluat:

-Făină-500 de grame;

-Un praf de sare;

-Apă călduţă-400 de mililitri;

-Oţet-cât încape într-o lingură;

-Ulei-80 de mililitri de ulei;

-Un litru de lapte dulce.

Ingrediente pentru compoziţia plăcintei:

-Telemea de vacă-un kilogram;

-Ouă-cinci bucăţi;

-Smântână-200 de grame;

-Puţin ulei pentru uns tava unde punem plăcinta;

-Unt-100 de grame.

Vom întinde apoi cele 12 foi de plăcintă rezultate, vom unge tava cu ulei, vom adăuga patru foi, punând puţin unt printre ele, pentru a nu se lipi. După ce am terminat de pus primul strat de foi de plăcintă, vom împărţi în două compoziţia realizată din telemea, smântână şi ouă.

”După cum s-a remarcat, în compoziţie nu punem zahăr. Plăcintele dobrogene sunt uşor sărate, neconţind nici arome, cum ar fi romul sau vanilia, şi nici zahăr”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Vom pune apoi un prim strat de compoziţie, după care adăugăm alte patru foi de plăcintă, cu unt între ele, şi încheiem cu ultimul strat de compoziţie şi  restul foilor de plăcintă. La final, vom turna laptele dulce peste plăcintă.

Între timp, încălzim cuptorul şi lăsăm plăcinta să se coacă la foc moderat pentru o oră, o oră şi douăzeci de minute (în jurul temperaturii de 150 de grade Celesius), până capătă o culoare uşor aurie deasupra.

După ce scoatem plăcinta de la cuptor, o vom lăsa acoperită pentru aproximativ 15 minute. Plăcinta dobrogeană se serveşte caldă sau rece, după gust, cu puţină smântână deasupra.