Unde va fi înmormântat Ion Dobran, eroul din cel de-al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Ion Dobran

AS-ul cerului din cel de-al Doilea Război Mondial, Ion Dobran, a murit la vârsta de 102 ani. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu pot merge astăzi la Cimitirul Bellu.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al generalului Ion Dobran va fi depus sâmbătă, după ora 13.00, la capela cimitirului Bellu. Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 26 septembrie, începând cu ora 13.00 la acelaşi cimitir.

Reprezentanţii Forţelor Aeriene Romane au transmis condoleanţe familiei generalului român. „O să-i păstrăm neîntinată amintirea care va dăinui în sufletele noastre! În faţa acestei despărţiri suntem alături de familia greu încercată, căreia îi transmitem sincere condoleanţe şi un gând pios de mângâiere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin păzit de îngeri, domnule general”, au mai transmis reprezentanţii Forţele Aeriene Române .

Generalul de aviaţie Ion Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, în localitatea Văleni Podgoria din judeţul Argeş. Când era mic, obişnuia să se joace cu avioane de hârtie, pe care şi le confecţiona singur. Când a crescut, şi-a urmat visul şi la 1 septembrie 1939, în prima zi de război, tânărul Ion Dobran intra pe poarta şcolii de aviaţie de la Cotroceni, pe care a absolvit-o după doi ani, ieşind cu gradul de sublocotenent.

Nu a fost timp de pregătire suplimentară şi a fost trimis direct în lupta cu inamicul. Şi-a îndeplinit misiunea cu succes, pe ambele fronturi, doborând 18 avioane inamice în peste 300 de misiuni de luptă. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viaţă.

Vă mai recomandăm:

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“