Păcătoasa căreia i se închină creştinii la 22 iulie. Maria Magdalena, cea mai controversată femeie din istoria omenirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii o cinstesc la 22 iulie pe Maria Magdalena, femeia tulburată de demoni care se leapădă de trecut şi devine o sfântă. Praznicul ei este serbat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Catolică la aceeaşi dată - 22 iulie.

Deşi este cinstită alături de Apostoli, fiind pomenită ca Sfânta Mironosiţă întocmai cu Apostolii, rolul Mariei Magdalena este extrem de controversat. Scrierile creştine o prezintă sub diferite versiuni, dar cele răsăritene refuză să o identifice prostituatei care a devenit discipolul de suflet al lui Iisus Hristos, ba chiar soţia şi mama copiilor Săi, simbol al Sfântului Potir - după cum au scris istorici şi publicişti care au stârnit imaginaţia lumii.

Maria Magdalena, femeia revenită pe calea cea dreaptă, este cea care a stat alături de Învăţător şi de Maica Domnului în suferinţele răstignirii Sale. Ei i S-a arătat Mântuitorul la Înviere, dându-i vestea pe care s-o ducă ucenicilor Săi.

Sinaxarul, cartea vieţilor sfinţilor ortodocşi, consemnează viaţa Mariei din Magdala, care a reuşit să-şi găsească izbăvirea. Maria era o femeie bogată din Galileea, care trăia în Magdala, un mic sat pescăresc aflat pe malul lacului Ghenizaret, la 5 km de oraşul Tiberiada. Şapte duhuri rele au pus stăpânire pe ea, făcând-o roaba păcatelor lumeşti. De sclavia demonilor a scăpat-o doar Iisus Hristos, căreia ea i s-a aruncat la picioare, cu disperare, implorându-l să o ia cu el. Văzuse minunile lui Mesia, care înmulţise pâinea şi peştele în faţa unei mulţimi ostenite şi flămânde din Duminica a VIII-a după Rusalii.

„În vremea aceea Iisus a văzut mulţimea de oameni şi I S-a făcut milă de ei şi a vindecat pe bolnavii lor. Iar când s-a făcut seara, ucenicii au venit la El şi I-au zis: «Locul este pustiu şi vremea, iată, a trecut; deci, dă drumul mulţimilor ca să se ducă în sate să-şi cumpere mâncare». Iisus însă le-a răspuns: «N-au trebuinţă să se ducă; daţi-le voi să mănânce». Iar ei I-au zis: «Nu avem aici decât cinci pâini şi doi peşti». Şi El a zis: «Aduceţi-Mi-le aici». Şi poruncind să se aşeze mulţimile pe iarbă şi luând cele cinci pâini şi cei doi peşti şi privind la cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii, mulţimilor. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au strâns rămăşiţele de fărămituri, douăsprezece coşuri pline. Iar cei ce mâncaseră erau ca la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii. Şi îndată Iisus a silit pe ucenici să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui pe ţărmul celălalt, până ce El va da drumul mulţimilor“ (Evanghelia lui Matei 14, 14-22).

Maria din Magdala a devenit ucenicul de suflet al Învăţătorului. Lăsând totul în urmă, păcătoasa l-a urmat pe Iisus alături de Maica Domnului şi de alte femei vindecate de El: Maria - mama lui Iacov cel mic şi al lui Ioset, Maria lui Cleopa, Ioana - sotia lui Huza Suzana şi Salomea - mama fiilor lui Zevedeu.

Magdalena a rămas alături de Iisus chiar şi când ceilalţi discipoli îl părăsiseră, temători de soarta lor. A plâns lângă Cruce de suferinţa celui răstignit, împărţind durerea Fecioarei Maria. Ea a fost cea care l-a îngropat, înduplecându-l pe nobilul sfătuitor Iosif din Arimateea să le lase lor mormântul săpat de el în stâncă. Impresionat de credinţa neclintită a Mariei Magdalena, Iosif şi Nicodim, membru al Sanhedrinului care era discipol în ascuns al lui Iisus, L-au coborât de pe Cruce şi L-au înfăşurat într-un giulgiu, cu care l-au aşezat în mormânt. Apoi au rostogolit o piatră uriaşă astupând intrarea în stâncă şi s-au retras.

Femeile au jelit până târziu în noapte, apoi au plecat cu gând să revină, după Sabbat, cu miresme pentru a îmbălsăma trupul Mântuitorului. La întoarcere au primit cu bucurie vestea Învierii Domnului. El s-a arătat Mariei vestind-o că s-a ridicat din morţi şi spunându-i să ducă mesajul Învierii Sale către discipoli. „Dicţionarul Sfinţilor Ortodocşi“ elaborat de Emil Preda arată că Maria Magdalena a mers la Roma, apoi în Efes, să propăvăduiască Evanghelia. Aici l-a reîntâlnit pe Sfântul Ioan Teologul, cel care împărtăşise durerea celor două Marii la picioarele Crucii.

Moaştele Mariei Magdalena se odihnesc în marea catedrală din Saint-Maximin, la poalele Muntelui Sainte-Baumedin din Provence - Franţa. Mâna ei stângă se află la mănăstirea Simonopetra de la Muntele Athos, unde răspândeşte o mireasmă dulce, iar credincioşii care o sărută spun că atingerea ei este fină şi delicată.

Vă mai recomandăm

Manuscris: Iisus s-a căsătorit cu Maria Magdalena şi au avut copii

Noul „Codul lui Da Vinci“: trilogia care spune legenda Mariei Magdalena

Mai multe pentru tine:
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"