Cele 19 puncte-cheie pentru noul IPJ Constanța. Planul de reorganizare care se află pe masa ministrului Cătălin Predoiu

0
Publicat:

Cu două săptămâni întârziere față de termenul stabilit la 15 octombrie 2023 pentru restructurarea IPJ Constanța, decisă după tragedia din 2 Mai, proiectul de reorganizare a ajuns pe masa ministrului de Interne Cătălin Predoiu.

Sediul IPJ Constanța sursa foto: Adevarul

Zguduit de atâtea ori de scandaluri și demiteri de inspectori șefi, care, în unele cazuri nu au rezistat nici măcar doi ani pe funcții, IPJ Constanța a fost „desființat“, din decizia ministerului de interne Cătălin Predoiu. 

Totul după tragedia din 2 Mai, din zorii zilei de 19 august 2023, când a ieșit la iveală că nenorocirea în care doi studenți au pierit uciși de un tânăr șofer drogat ar fi putut fi prevenită, dacă polițiștii și-ar fi făcut, competent, treaba. 

În acest caz, în mod fatal toate găurile din sistem s-au unit și s-a ajuns la tragedie: șeful Serviciului Poliției Rutiere i-a dat lui Vlad Matei Pascu „sfaturi preventive“, polițiștii care i-au găsit droguri în mașină, în Vama Veche, l-au lăsat să plece, fără să îl testeze cu Drugtest, întrucât singurul din zonă era încuiat într-un sertar, și nici nu l-au reținut pentru că nu avea actele mașinii la el. 

Trei polițiști au fost deferiți Parchetului, toți șefii pe linie de Rutieră au fost destituiți, iar inspectorul șef Constantin Adrian Glugă şi-a înaintat raportul pentru eliberarea din funcţie, după acest lanț de coincidențe fatidice, iar ministrul de Interne Cătălin Predoiu a promis o instituție a Poliției nouă la Constanța, una pilot, care chiar să funcționeze.

Deși proiectul trebuia să ajungă pe masa lui Cătălin Predoiu la jumătatea lunii octombrie, abia miercuri, 1 noiembrie 2023, a intrat la analiză. 

Acest proiect a fost făcut public de Europol, sindicat al polițiștilor care a venit și cu o serie de propuneri deja, pentru a-l îmbunătăți. 

Punctele-cheie

Sunt 19 puncte-cheie pe care comisia care a întocmit acest proiect le are în vedere pentru a da județului Constanța, zonă cu o problematică aparte față de restul țării, o poliție funcțională.

Specialiștii Poliției Române au lucrat acest proiect împreună cu specialiști din statele partenere: Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, Italia și Marea Britanie.

S-a avut în vedere eficientizarea capacității manageriale, gestionarea resurselor umane, asigurarea procesului de recrutare, pregătire și specializare, adaptat la noile tendințe demografice, sociale și tehnologice, dezvoltarea capabilităților și capacităților de acțiune, îmbunãtãțirea cadrului metodologic și procedural, optimizarea fluxurilor Informaționale, dezvoltarea capacităților operative prin adaptarea structural - organizatorică a unităților de poliție la tendințele fenomenului infracțional și îmbunătățirea sistemului de bune practici. 

Sunt 19 puncte esențiale, spun specialiștii care trebuie trebuie refăcute, regândite sau luate de la zero. 

Primul este îmbunătățirea actului managerial, prin implementarea unor mecanisme tehnice și sistemice de simplificare a suportului decizional. Aici, trebuie spus că polițiștii vor avea parte de un sistem de comandă unică, astfel încât inspectorul șef să știe din start situațiile grave sau cu potențial grav, și să fie eliminată piramida decizională, care se interpune între evenimente și o decizie. 

O altă propunere este ca Poliția Transporturi să treacă în subordinea IPJ Constanța, la fel și segmentele constănțene din Autostrăzile A4 și A2, pentru a se elimina paralelismul. De asemenea se face vorbire și de întărirea structurilor de Poliție Rutieră, de pe raza județului Constanța, dimensionarea corespunzătoare și îmbunătățirea dotării acestora, pentru a face fațã nevoilor. 

Creșterea prezenței în stradã și apropiere de cetătean, precum și îmbunătățirea instrumentelor de prevenire și combatere a infracționalității, este un alt punct important: se dorește că și poliția rurală să fie reorganizată astfel încât să fie mai mulți oameni ai legii, în stradă, acolo unde este nevoie de ei. 

Foarte important, se dorește eficientizarea luptei împotriva criminalității organizate de pe raza județului Constanța și din zona porturilor maritime, prin întărirea structurilor de profil și adoptarea unui mod unitar de lucru.

Poliția Mediului 

Cum în Constanța, în special în Portul Constanța, sunt multe infracțiuni de mediu constatate, specialiștii propun dezvoltarea unei structuri unice de investigare a infracțiunilor de mediu, o Poliție a Mediului, ce va permite abordarea, într-un sistem integrat, a întregului spectru de atribuții referitoare la respectarea prevederilor legale privind regimul deșeurilor, a produselor de protecție a plantelor, a substanțelor și preparatelor chimice periculoase, fondul forestier și piscicol și alte operațiuni ce afectează mediul înconjurator, în concordanță cu tendințele actuale ale criminalității.

Nu este uitată nici combaterea criminalității economico-financiare, criminalitatea judiciară și sunt luate în calcul și măsuri de eficientizarea activităților în domeniul urmăriri și căutarea persoanelor dispărute. De asemenea, și pentru acest ultim domeniu, se dorește crearea unei structuri specializate, care să răspundã situației operative și volumului de activități.

Pentru cazurile grave, similare cu ce din Onești unde doi muncitori au fost uciși de omul care îi luase ostatici, se are în vedere întărirea capabilităților de negociere în situații de criză, creșterea capacități de ripostă a structurilor specializate și eficientizarea activităților pe linie de intervenție pirotehnică, prin dezvoltarea structurii de acțiuni speciale de la nivelul I.P.J. Constanța.

Specialiștii subliniază și lipsa de personal, situație ce poate fi rezolvată printr-un mai bun mecanism de recrutare, dar și lipsurile logistice ce trebuie să fie rezolvate. 

Europol a venit deja cu primele măsuri pe care i le vor propune lui Cătălin Predoiu. Sindicaliștii cer fuziunea Biroului Rutier al Poliției municipiului Constanța cu Serviciul Rutier Constanța, ca să se evite dublă subordonare. 

Polițiștii mai cer să aibă un șef puternic.

„Aici ne referim la instituția împuternicirii pe funcție care din excepție s-a transformat în regulă și care nu poate face decât să ducă în derizoriu actul managerial atunci când se perpetuează”, conform Europol.

Sindicaliștii mai cer salarii decente și să se găsească o soluție pentru deficitul excesiv de personal dar și faptul că există o subdimensionare a ștatului de organizare care nu mai rezonează cu situația actuală.

„Principiul care dăinuie la nivelul multor subunități de poliție, <Descurcați-vă cu ce aveți> nu mai poate funcționa pentru că nu trebuie să așteptăm o nouă tragedie că să putem pune pe masă lipsurile structurilor polițienești”, scriu reprezentanții Europol. 

Durata de implementare a noii Poliții din județul Constanța este de aproximativ un an, din momentul în care proiectul capătă forma finală.