Cel mai gustos desert. Cum faci plăcinta de dovleac perfectă, ce pui în aluat ca să se topească în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcinta cu dovleac, un desert delicios FOTO bucataras.ro

Un desert delicios, un fel de tartă ialomiţeană, plăcinta cu dovleasc este nelipsită toamna de pe mese. Reţeta prăjiturii o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg făină

3 ouă şi 1 ou pentru uns

400 gr zahăr

1 nucă de drojdie

1 ceaşcă mare cu lapte

3 linguri smântână

1 castron cu dovleac ras

1 pachet şi jumătate de unt şi 50 gr pentru uns tava

Mod de preparare:

Drojdia se desface în laptele cald şi în smântână, apoi se freacă untul cu zahăr pâna se face spumă. Se adaugă ouăle peste untul frecat cu zahăr, după care şi drojdia cu lapte şi smântână. Când s-au amestecat, se adaugă făina, zahărul vanilat şi coajă rasă de lămâie. Cei care doresc pot să adauge un praf de scorţişoară şi puţină sare, ca să potenţeze gustul. 

Se frământă bine compoziţia, după care se lasă să se odihnească. Între timp se unge o tavă cu cele 50 de gr. de unt, se întinde aluatul cât este tava de mare, inclusiv pe pereţi, suficient cât să învelească plăcinta. Foaia se umple apoi cu dovleac, se închide ca un plic şi se unge cu unt şi ou.

Se dă la cuptor, la foc mic, timp de o oră şi jumătate, cel mult două, până este gata plăcinta delicioasă şi aromată pe care regretatul gastronom Radu Anton Roman o descria ca pe un fel de tartă ialomiţeană, parfumată şi fragedă. Se poate servi presărată cu zahăr pudră şi cu o lingură de smântână alături. Poftă bună! 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Vă mai recomandăm şi:

Ce se întâmplă cu Certificatul Verde Digital după administrarea dozei trei - booster de vaccin anti-COVID-19

SERIAL, episod-pilot | În caftan şi cu işlic. Cine au fost fanarioţii, domnii străini care au condus Ţările Române?

Mai multe pentru tine:
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
O companie cunoscută își închide toate cele 17 magazine din România. Au fost anunțate deja lichidări masive de stocuri
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”