Cea mai simplă reţetă pentru „poale-n brâu“. Aluatul trebuie să crească în 3 rânduri şi se pune unt topit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desert moldovenesc, uşor de preparat şi deosebit de gustos, Poale-n brâu este gătit de orice gospodină care doreşte să-şi uimească musafirii. Reţeta originală şi paşi gătirii o regăsim la radu Anton Roman, renumitul gastronom în „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată ce spune despre acest preparat: “Copilăria cea dinainte de adolescenţă mi-a fost o vreme tulburată de sugestia magnifică de impudoare senină, ţărănească, din numele plăcintei acesteia din Moldova. Mie „Poale-n brâu“ mi-au fost puse pe masă calde, întâi cu smântână, pentru înainte de masă, şi apoi cu miere alături, pentru sfârşit. 

Aluat: 

 500 g făină 

 3 ouă

 200 g unt 

 50 g zahăr 

 500 ml lapte 

 sare (după gust) 

 15 g drojdie 

 50 g unt (pentru uns tăvi şi platouri) .

Mod de preparare: Drojdia se desface într-o căniţă cu ceva apă călduţă, după care se amestecă cu 1 lingură făină şi 1 linguriţă de zahăr, se lasă să crească circa o jumate de oră. Se separă gălbenuşurile. Peste restul făinii se toarnă drojdia, laptele călduţ, gălbenuşurile, sarea şi zahărul; frământaţi conştiincios un sfert de orã . Acum e vremea să adăugaţi untul topit şi călduţ – încropit, câte puţin, să se potrivească. Se lasă să crească, acoperit, 1-2 ore.

 Umplutura: 

 500 g brânză de burduf (caş frământat cu sare, telemea frământată) 

 2 ouă 

 Se freacă bine brânza cu ouăle. După ce a crescut aluatul, îl faci sul şi-l tai în bucăţi cam cât un măr mic.  Ungi un platou cu unt. Întinzi fiecare bucată de aluat pe platou – cam de o juma’ de degeţel grosime – şi le umpli cu câte o lingură de brânză. Ridici „poalele“ aluatului peste brânză şi le lipeşti; lasă-le să mai respire o jumătate de oră. Ungi o tavă cu unt, pui plăcintele, le ungi bine cu albuş, le dai la cuptor – foc potrivit o jumătate de oră.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Trei zodii își schimbă radical viața începând cu 1 ianuarie 2026. Vor avea parte de iubire și noroc din abundență
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat