Cea mai sănătoasă mâncare de post. Secretul delicioasei ciorbe de cartofi, în cât timp se prepară
0Gătită în mod special în perioadele de post, ciorba de cartofi este un preparat delicios. Cu puţine ingrediente, mâncarea iese delicioasă dacă este făcută după reţeta din lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) a lui Radu Anton Roman, regretatul gastronom.
“Elixir, balsam sau poţiune magică”, aşa scria Radu Anton Roman, regretatul gastronom, despre ciorba de cartofi, care e musai să fie servită cu ardei iute.
Ingrediente:
1 kg de cartofi
1 ceapă mare
400 g zarzavat (morcov, păstârnac, ţelină)
500 g roşii
tarhon, leuştean
100 ml bulion gros de roşii
1 lingură de zahăr
10 boabe de piper
100 ml oţet (sau 1 l borş)
10 g boia
Mod prepare:
• Se taie ceapa, zarzavatul şi roşiile în cubuleţe
• Se pun toate la fiert în 3 l apă rece cu boia, piper şi oţet
• Se taie cartofii curăţaţi în îmbucături mici
• Se toacă tarhonul şi leuşteanul
• După 30 minute de fiert se adaugă şi cartofii
• Se adaugă puţin zahăr, bulion de roşii şi cu un pic de zeamă de ciorbă
• După încă 20 minute de fiert se adaugă verdeaţă, se lasă să dea în câteva clocote.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă mai recomandăm şi:
Prognoza meteo: Un val de ploi loveşte România. Cât de frig se face, când se încălzeşte