Cea mai gustoasă plăcintă cu ceapă. Reţeta preparatului simplu şi delicios, cât se bate aluatul ca să iasă pufos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcinta cu ceapă şi cu ciuperci, un deliciu FOTO bunatati.ro

O plăcintă cu ceapă pe care bunicile noastre obişnuiau s-o pregătească pentru a o împărţi cu rachiu şi azime calde pentru sufletele morţilor e un preparat special şi deosebit de gustos.


Radu Anton Roman, gazetarul îndrăgostit de gastronomie, povesteşte în cartea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), reţeta pe îndelete pentru toate gospodinele.

Ingrediente:
Aluat:
500 g făină
apa caldă cât primeşte
sare
1 pahar de untdelemn + 4 linguri pentru stropit şi uns

Umplutura:
2-3 cepe
200 g ciuperci (dacă e post)
sare, piper
200 g ficaţei de pui (dacă e de dulce)
1 legătură de mărar
Descriere

Mod preparare:
Aluat:

•    În moviliţa de făină se face o scobitură în care se toarnă, puţin câte puţin apa, uleiul, sarea.
•    Se frământă bine şi se bate cu maiul zece minute.
•    Se întind 3-4 foi pe o planşetă presărată cu făină, se presară la rându-le cu făină.
 
Umplutura:
Se căleşte ceapa, tăiată peştişori. Când s-a înmuiat se adaugă ciupercile sau ficatul (merg şi împreună, dar micşoraţi puţin cantităţile). Se toacă mărarul. Se sărează-piperează şi se amestecă cu mărar.

 Plăcinta:
•    Se unge o tavă cu ulei.
•    Se aşterne o foaie de aluat apoi umplutura, iar foaie, iar umplutura etc.
•    Ultimul strat e de aluat, care se unge bine cu ulei.
•    Se pune iîn cuptor încins, 15-20 de minute, la foc mic.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cât de uşor se face socata, băutura spumoasă, dulce-acrişoară. Reţeta sucului delicios, cu timpii de preparare

Cum faci ciorba de perişoare perfectă, secretul gustului delicios. Reţeta celui mai popular preparat românesc

Mai multe pentru tine:
Ucraina dezvoltă noi scuturi împotriva dronelor Shahed. Planul Kievului pentru a combate eficient roiurile de drone
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Cât rău face Rusia României și cât ne facem singuri din cauza propriilor vulnerabilități. Dezvăluirea incomodă a unui expert în securitate
Mineriada din septembrie 1991: lovitura de stat care a blocat reformarea României
Filmul spectaculos care a cucerit topul Netflix la început de toamnă. Are o poveste diferită și te ține lipit de televizor
Prințesa Kate i-a arătat Melaniei Trump cum te îmbraci informal, dar șic! Prințesa de Wales dă ora exactă în modă în Marea Britanie
Cine este mama lui Toto Dumitrescu? Fosta soție a lui Ilie Dumitrescu a fost poreclită „Monica Bellucci de România”. FOTO
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Insula din Grecia care ascunde un pericol uriaș. Mai mulți români trag un semnal de alarmă: „Nu știu prin ce minune am reușit să mă ridic”
Pe ce sumă uriașă a apărut goală Andreea Antonescu în revista cu „iepurași”: „Puteai cumpăra cinci garsoniere”. De ce Andreea Bălan a refuzat cei 20.000 de dolari?
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!