Reţeta delicioaselor sarmale fierte o noapte în dovleac, cu aromă de vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărmăluţele în foi de varză murată vor fi mult mai gustoase şi aromate dacă le veţi fierbe într-un recipient natural, aşa cum este coaja de dovleac. Preparatul va avea o aromă instensă, dacă peste sarmalele care trebuie ţinute peste zece ore, în cuptor cu lemne, turnaţi vin alb.

Pentru a pregăti sarmalele în dovleac, aveţi nevoie de un dovleac la dimensiune potrivită, două căpăţâni de varză murată, amestec de carne de porc şi carne de vită pentru umplutură, kaizer, fleică sau piept de porc, afumate, orez, foi de dafin şi piper.

Pregătiţi carnea pentru umplutură, apoi înfăşuraţi bucăţile de tocătură în foi de varză murată.

Modul de preparare a compoziţiei: se căleşte ceapa, iar când devine sticloasă, aurie, adăugaţi orezul şi sosul tomat; după ce compoziţia se răceşte, amestecaţi cu carnea tocată, apoi treceţi la modelarea sărmăluţelor în foi de varză.

Între timp, scobiţi dovleacul pentru a-i da forma unei cratiţe, după care presăraţi sare în interiorul lui. 

După ce decupaţi bostanul în partea de sus, unde se află codiţa, curăţaţi-l de seminţe, scoateţi miezul care, ulterior, trebuie tocat mărunt pentru a fi pus la loc printre sarmale. 

Înainte de a trece la umplerea dovleacului, puneţi un strat de afumătură în interiorul peste care adăugaţi sărmăluţele împachetate. 

Între straturile de sarmale se pune miezul tocat de dovleac. Tot între straturi, adăugaţi foi de dafin şi boabe de piper. 

Puneţi bostanul gata prepătit într-o tavă, apoi introduceţi în cuptor. Pentru a obţine gustul perfect, este de preferat să coaceţi sarmalele într-un cuptor tradiţional, pe lemne.

”Diferit la aceste sărmăluţe din frunză de varză este că sunt fierte în dovleac, care îşi lasă dulceaţa şi mai este un secret: mai punem o jumătate de cănuţă de vin alb. Prind astfel un gust deosebit, dulce acrişor, cu acea aromă de dovleac şi vin”, spune Sofia Zaharia, gospodină din comuna buzoiană Poşta Câlnău.

Sfatul Sofiei Zaharia, gospodină din comuna buzoiană Poşta Câlnău, este să aranjaţi sarmalele în bostan cu câtva ore înainte de a le introduce în cuptor, la foc foarte mic, pentru a avea timp ca ingredientele să schimbe aromele între ele.

”Se ţin peste zece ore în cuptor pe lemne. Le punem în dovleac, punem peste ele vinul, un pic de bulion, apoi le punem la cuptor. Ele fierb în perioada asta numai în dovleac, nu în apă. Devin foarte fragede, de la dovleac şi mai ales vin”, spune Sofia Zaharia.

După ce-l scoateţi din cuptor, lăsaţi dovleacul rumen să se ”odihnească” pentru cel puţin o oră. Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.

Mai multe pentru tine:
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
O educatoare din Gorj, prinsă beată la volan, aproape de comă alcoolică
Dotarea Armatei Roșii la 22 iunie 1941, în conformitate cu amintirile mareșalului G. K. Jukov
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Profesoară de biologie din Iași, implicată într-un scandal uriaș. Elevii ar fi găsit imagini cu ea pe site-uri pentru adulți: „Face filme”
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru. De ce nu e bine să atingi cuțitele în această zi
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”
Sfințirea de la Catedralei Mântuirii Neamului, dincolo de curtea lăcașului de cult. "Va fi un punct de reper pentru țară și pentru turiști" | REPORTAJ