Credite de sute de mii de lei obținute de două femei, cu adeverințe false. Infractoarele s-au trezit cu mascații peste ele VIDEO

0
Publicat:

Trei case de ajutor reciproc (CAR) din Buzău au acordat credite de peste 200.000 de lei în baza unor adeverințe false. Acestea au înaintat sesizări la Poliție, după ce au constatat că nu mai dau de titularii împrumuturilor.

În urma investigațiilor, au fost depistate peste 20 de persoane care în ultimii ani ar fi împrumutat sume mari de bani de la aceste unități cu caracter civic, folosind documente false.

„În ziua de 29 martie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat cinci percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

Acțiunile s-au desfăşurat în baza mandatelor emise de Judecătoria Buzău şi au vizat un număr de 23 de persoane, cu vârste cuprinse între 23 şi 50 de ani, din municipiul Buzău şi mai multe comune ale judeţului.  

„Din cercetările efectuate de către polițiști s-a stabilit că, în perioada 2018-2022, bănuiții  ar fi întocmit și ar fi folosit adeverințe false de venit, din care ar rezulta că aceştia erau angajaţi ai 17 societăţi comerciale, obţinând în acest fel credite de la diferite case de ajutor reciproc, cu sediul social în Buzău”, precizează IPJ Buzău.

Din investigații a reieşit că persoanele nu ar fi fost angajate la societăţile respective, astfel că în evidenţele instituţiilor specializate nu figurau ca angajaţi. Mai mult, în urma primirii contravalorii creditelor, bănuiţii nu ar fi achitat ratele aferente acestuia.

Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la peste 200.000 de lei. În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat în vederea continuării cercetărilor documente şi tehnică de calcul utile soluţionării cauzei.

Totodată, în baza mandatelor de aducere au fost conduse în vederea audierii la sediul poliţiei zece persoane. Polițiștii continută cercetările, sub coordonarea parchetului, pentru săvârșirea infracțiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnatură privată, şi uz de fals în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi pentru recuperarea prejudiciului.

Surse din anchetă susțin că două buzoience sunt la originea infracțiunilor. Invocând drame persoanale pentru care au mare nevoie de bani, cele două femei și-au convins câteva cunoștințe, oameni sărmani, să solicite credite unor CAR-uri. După ce ridicau banii de la ghișeu, titularii creditelor primeau recompensă de la cele două femei câte o mică parte din suma împrumutată. Nici măcar un leu nu a mai fost returnat.

Casele de ajutor reciproc sunt organizații cu caracter civic, cu scop de caritate, de întrajutorare mutuală și de asistență socială. Scopul principal al acestora este acordarea de împrumuturi rambursabile cu dobândă modică și ajutoare nerambursabile.