Clădire cu 100 de apartamente în spatele Parcului Circului. Povestea scandalului pe spaţiul verde din parc, neglijat de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce un imobil de 100 de apartamente se construieşte pe strada Judeţului din Sectorul 2, chiar în spatele Circului de Stat Globus, ridicarea unor proiecte imobiliare în zona Parcului Circului a creat controverse nenumărate în rândul riveranilor, care s-au arătat a fi nemulţumiţi de indiferenţa autorităţilor faţă de spaţiul verde.

Proiectul rezidenţial care ar urma să fie gata la sfârşitul anului viitor oferă 101 apartamente noi, de 2, 3, 4 si 5 camere, amplasate într-o clădire, cu consum scăzut de energie, compusă din 15 etaje şi două niveluri subterane, potrivit unui comunicat de presă emis de reprezentanţii firmei constructoare.

Blocul este dotat cu trei lifturi de mare viteză, ce au o capacitate de transport de 8-13 persoane, iar la nivelurile subterane se află locuri de parcare şi de depozitare, dar şi un adăpost antiatomic. Apartamentele sunt întinse pe mărimi între 70 şi 200 de metri pătraţi, o caracteristică aparte a apartamentelor fiind reprezentată de peretele cortină de sticlă care îmbracă clădirea, terasele şi balcoanele spaţioase, pentru a oferi o vedere cât mai largă către Parcul Circului, în spatele căruia se află.

Construcţia a început în luna februarie 2013, având ca termen de finalizare sfârşitul anului 2014. Potrivit constructorilor, până în prezent, a fost finalizată structura de rezistenţă şi zidăria, iar de două săptămâni s-au demarat şi vânzările apartamentelor.

Partenerii în proiect au achiziţionat la finele anului trecut terenul de 2.400 de metri pătraţi pe care este construit imobilul. Potrivit comunicatului citat, aceştia au mai fost implicaţi în dezvoltarea de proiecte imobiliare pe piaţa locală, respectiv o clădire de birouri în zona Delea Nouă şi o hală de depozitare în Pantelimon, ambele integral închiriate. De asemenea, ei au dezvoltat un complex de locuinţe în Mogoşoaia, vândut integral.

Proiectele imobiliare din zona Parcul Circului, contestate de riverani

Trebuie spus că bucureştenii care locuiesc în zona Parcului Circului sunt nemulţumiţi de modul în care administraţiile locale se ocupă de spaţiul verde din parc.

Pe 28 iulie 2013, Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a organizat un miting în parc prin care cei prezenţi au încercat să atragă atenţia asupra unui aspect de mediu îngrijorător. Manifestaţia a avut drept scop sensibilizarea autorităţilor publice şi a Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti - ALPAB, faţă de scăderea nivelului apei lacului. Scăderea apei din lac ar duce la un dezechilibru ecologic prin care fauna şi flora care constă inclusiv în lotuşii egipteni, chiparoşi şi alte plante, cât şi peşti, broaşte ţestoase şi raţe sălbatice, ar fi pusă în pericol.

Blocul-turn, pericol pentru echilibrul ecologic din parc

Problema scăderii apei din lac a început să apară de câţiva ani, potrivit celor care locuiesc în apropiere de parc, o dată cu construirea unui bloc turn chiar în centrul parcului.

Mai exact, este vorba de o clădire construită pe terenul unde se afla menajeria Circului de Stat Globus, teren de peste 9.000 de metri pătraţi care a fost retrocedat moştenitorului de drept în august 2006. Moştenitorul a vândut mai departe terenul unei alte persoane. Ulterior, pe terenul în cauză s-a construit o un imobil de 19 etaje. Aprobarile pentru turnul de pe menajerie au fost date la începutul anului 2009, printr-o hotărâre de Consiliu Local votată în februarie. Clădirea este un imobil cu cinci subsoluri şi cu un parter de 19 etaje.

Cum era de aşteptat, construcţia turnului a atras de la sine reacţii din partea bucureştenilor care locuiesc în zonă şi care acuză faptul că imobilul se află pe spaţiu verde. De aceeaşi părere a fost şi Brânduşa Novac, directoarea Circului Globus, care ameninţa atunci că instituţia îşi va închide porţile neputând să funcţioneze fără menajerie.

Pentru a compensa decizia de retrocedare, Primăria Capitalei a decis, printr-o hotărâre de consiliu din 2011, ca Circul să devină administratorul a 11.050 de metri pătraţi din Parcul Circului, pentru cinci ani, timp în care municipalitatea speră să câştige recursul intentat proprietarului clădirii.

Protest faţă de decizia Primăriei Capitalei

Decizia Primăriei Capitalei este un alt motiv de nemulţumire a Grupului de Iniţiativă Lacul Tei. Oamenii spun că administrarea celor peste 11.000 de metri pătraţi nu a fost una adecvată şi că ar fi adus dezavantaje locuitorilor din zonă.

Zeci de oameni au protestat faţă de îngrădirea acestui teren de către Circul Globus, în luna mai, anul trecut. După mai multe plângeri şi după strângerea a peste 1.000 de semnături, Primăria Capitalei a desfiinţat o parte din gardul ce bloca practic accesul oamenilor pe spaţiul verde de peste un hectar retrocedat de Primăria Capitalei.

„Protestăm împotriva distrugerii acestui parc pentru că spaţiul verde este puţin, sectorul 2 este codaş la spaţiul verde şi la numărul de copaci pe cap de locuitori. Invităm şi noi Primăria şi autorităţile la un dialog pentru că o amenajare de asemenea amploare într-un parc care deserveşte o zonă atât de mare cu atâtea cartiere cred că trebuie să se facă cu dezbatere publică şi nu să fie luată pur şi simplu doar de Primărie", declara atunci Ruxandra Stoi, membră a Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei.

Pe aceeaşi temă:

Protest în Parcul Circului: "Brînduşa nu ne faci căsuţe în copaci"

TUN IMOBILIAR Teren de 9.000 de metri pătraţi din Parcul Circului, retrocedat