Miel de Paşte cu programare în judeţul care furnizează carne în toată România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Botoşani, de Paşte, vor fi sacrificaţi peste 10.000 de miei FOTO Cosmin Zamfirache

Deşi este judeţul cu cea mai mare capacitate de abatorizare, ciobanii din Botoşani spun că cererea este foarte mare şi că au liste întregi de aşteptare. Potrivit specialiştilor, fermierii botoşăneni asigură peste o treime din necesarul de carne al României.

În judeţul Botoşani, tradiţia creşterii oilor este păstrată cu sfinţenie, în special a celor din rasa karakul de Botoşani, o rasă realizată genetic la Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popouţi, judeţul Botoşani, unică în Uniunea Europeană. Conform datelor oferite de către specialiştii de la Direcţia Sanitar-Veterinară din Botoşani, numai de Paşte vor fi sacrificaţi peste 10.000 de miei. Chiar şi în aceste condiţii, cererea este foarte mare.

 Tradiţia consumului de carne de miel de sărbătorile pascale îi obligă pe ciobani să facă liste de aşteptare şi cu câte două-trei luni înainte. Cu o săptămână înainte de Paşte, fiecare miel este deja antamat şi i se cunoaşte destinaţia. „Mieii sunt deja rezervaţi. De ani de zile există acest obicei al listelor de aşteptare. Sunt foarte căutaţi mai ales cei din rasa karakul, de aici de la noi din Botoşani”, spune Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Popouţi dar şi unul dintre cei mai importanţi crescători de oi karakul din judeţ.

„Îi trecem la catastif şi de Paşte au mielul dorit”

Ionică Nechifor spune că de ani buni a fost împământenit acest obicei al rezervării mielului pentru Paşte. Cererea este foarte mare, în această perioadă atât în judeţ, dar şi în restul ţării. Sunt unii fermieri care merg chiar şi pe piaţa arabă cu miei karakul, foarte apreciaţi în Orient. „Este o practică instaurată mai ales de oamenii de la oraş, care vor un miel de la ţară, un miel crescut natural. Cererea este foare mare, mai ales la mieii de carne. Avem liste de aşteptare făcute din timp pentru cei care vor un miel de la Staţiunea de Cercetare de la Popouţi. Din urmă cu două săptămâni deja avem miei rezervaţi. Am vândut şi la agenţi economici. În total, am dat 500 de miei, numai pentru Paşti”, spune Ionică Nechifor. 

Şi ciobanii abia pot face faţă cererii, aşa că au liste de aşteptare încă de prin luna martie. Anul acesta însă a fost ceva mai atipic, iar programările au început cumva mai târziu. „Îi trecem la catastif şi de Paşte au mielul dorit. Cam aşa stă treaba. Sunt multe cereri, aşa este tradiţia şi toată lumea vrea un miel de la stână. Anul acesta au început mai greu programările. Nu mai este siguranţa zilei de mâine cu virusul ăsta. Dar vânzarea merge bine până la urmă. Noi îi trecem la caiet şi în preajma Paştelui au mielul, cu greutate cerută”, povesteşte un crescător de oi din nordul judeţului. 

„Peste o treime din carnea din magazine este din Botoşani”

Autorităţile sanitar-veterinare mărturisesc că Botoşani are cea mai mare capacitate de abatorizare din România. Mai bine de 30% din carnea aflată în galantarele din România vine de la Botoşani. Miei şi bovinele sunt sacrificate în cinci mari abatoare. „Botoşani deţine cinci abatoare cu o capacitate care ne poziţionează în topul naţional. Peste 30% de carnea aflată la retaileri, hipermarket-urile din România este din Botoşani. Numai la bovine, să zicem, media pe abator este de 4.000 de bovine sacrificate pe lună”, delcară Mihai Ţurcanu, directorul DSVSA Botoşani. 

Tot şeful DSVSA precizează că la Botoşani, numai de Paşte vor fi sacrificaţi peste 10.000 de miei. Mielul de Paşte ideal, spune şi Ionică Nechifor, trebuie să aibă minimum nouă kilograme şi maximum 20 de kilograme, în carcasă. „Atunci au gustul acela deosebit”, precizează Nechifor. Preţul mieilor variază între 10 şi 20 de lei pe  kilogram, în viu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

DSVSA Ialomiţa eliberează aprobări temporare pentru sacrificarea mieilor

„Poliţiştii pandemiei” încep şcoala după Paşte. Schimbări în instrucţia privind imobilizarea infractorilor

Mai multe pentru tine:
Sora lui Kate Middleton nu mai arată deloc așa! Ce apariție wow a avut Pippa duminică: s-a tuns bob și s-a bucurat de Formula 1
Ce notă a obținut fiica Andreei Marin la Bacalaureatul Internațional: „Sunt tare mândră de tine!”. Violeta Bănică a atins o performanță mondială
De ce trebuie să lași un pahar de apă lângă chiuvetă atunci când pleci în vacanță. Spaniolii mereu fac asta
Ce s-a decis cu privire la cei trei pui de urs rămași orfani după ce mama lor a fost împușcată pe Transfăgărășan
Ești printre cei 5% dintre oameni care pot găsi, în 5 secunde, broasca?
Cu cine s-a iubit Nicușor Dan înainte de Mirabela Grădinaru. Au avut o relație secretă, iar președintele României păstrează legătura cu femeia și încă se vizitează
Fostul deputat PSD Radu Cristescu spune cum a fost angajată fiica sa la Primăria Sectorului 4, dar și cum a ajuns detașată de MAE la New York: „Fata mea a crescut fără mamă, e praf emoțional acum. Nu e handicapată și nu stă cu mâna întinsă după un post”
La 49 de ani, Charlize Theron face dezvăluiri-șoc: „Tocmai ce m-am culcat cu un bărbat de 26 de ani!”
Din ce cauză a murit tatăl lui Nicușor Dan. Detalii despre decesul ascuns al lui Grigore Dan
Spargerile din noaptea de Anul Nou. Bucureștiul anului 1945, la discreția bandelor de răufăcători
Vacanță cu rușine. Cum se fac de râs românii în locuri unde sunt primiți cu brațele deschise: „M-am bucurat că localnicii nu pot înțelege”