Două centre au cerut avizare temporară în Olt pentru sacrificarea mieilor de Paşte. Ce preţuri au anunţat crescătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crescătorii  au anunţat preţuri sub cele din supermarket pentru carnea de miel FOTO: arhiva
Crescătorii  au anunţat preţuri sub cele din supermarket pentru carnea de miel FOTO: arhiva

Două primării din judeţ, Caracal şi Osica de Sus, au solicitat DSVSA autorizarea temporară a spaţiilor pentru sacrificarea mieilor. Niciun fermier, însă, nu a înaintat o astfel de cerere de autorizare pentru ferma proprie.

Perioada pentru care cele două primării au cerut avizul este limitată la două zile în cazul centrului din Osica de Sus, respectiv trei zile la Caracal.

„Ca urmare a solicitării transmise de către Primăria Osica de Sus, a realizării analizei de risc în contextul epidemiologic generat de pandemia de COVID-19 şi de evoluţia pestei porcine africane la nivelul judeţului Olt, a verificării la faţa locului a respectării condiţiilor de igienă în conformitate cu legislaţia naţională sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a avizat sacrificarea temporară a tineretului ovin şi caprin în spaţiul special amenajat din incinta Târgului săptămânal din comuna Osica de Sus, în zilele de 25.04.2021 şi 01.05.2021, conform solicitării primăriei“, a transmis DSVSA Olt 

Primăria Caracal a făcut de asemenea o solicitare şi încă desfăşoară lucrări de amenajare a spaţiului respectiv. dacă acestea vor fi finalizate în timp util şi corespund cerinţelor DSVSA, sacrificarea se va putea face trei zile la rând.
„De asemenea, ca urmare a solicitării Primăriei Caracal de a se aviza un spaţiu temporar pentru sacrificarea tineretului ovin şi caprin în Caracal, str.Târgului, nr. 15, judeţ Olt, în perioada premergătoare Paştelui Ortodox, respectiv între 29.04. - 01.05.2021, s-au comunicat condiţiile sanitare veterinare care trebuie îndeplinite, urmând ca la notificarea finalizării lucrărilor de amenajare să se realizeze verificarea, în vederea avizării/neavizării spaţiului respectiv“, au mai precizat reprezentanţii DSVSA.

Niciun crescător de oi nu a solicitat, pe de altă parte, aviz temporar pentru a putea sacrifica mieii în fermă şi a-i comercializa direct către clienţi. Sacrificarea poate fi făcută, însă, pentru consumul propriu. Ca în fiecare an, sub acest pretext vor fi sacrificaţi în fermă inclusiv mieii pentru vânzare, recunosc crescătorii, care nu au, totuşi, condiţiile necesare autorizării sacrificării.

Cât despre preţ, la acest moment miei se vând, în Olt, de la producător cu preţuri între 15-20 lei/kg „în viu“ şi 25 lei/ kg, carcasă, preţurile fiind mult sub cele practicate de supermarketuri. 
„Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice acestei perioade, numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controalelor sanitare veterinare, pentru a preîntâmpina  apariţia îmbolnăvirilor  .
PENTRU SESIZĂRI/RECLAMAŢII ÎN DOMENIUL SIGURANŢEI ALIMENTELOR, SE POATE  APELA LA NUMĂRELE  DE TELEFON : 0372753837/ 0372753838“, este apelul medicilor DSVSA.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite