Bunătăţi reînviate după reţete vechi de aproape două secole. Bucatele erau servite la curţile boiereşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O botoşăneancă a reuşit să readucă la viaţă două delicatese boiereşti de acum aproape două secole. Sunt preparate cu peşte şi respectă întocmai reţetarul bucătarilor de la fostul conac boieresc din comuna botoşăneană Drăguşeni.

Botoşaniul este un adevărat rai piscicol al României. Este de altfel pe locul doi în ţară ca suprafaţă al luciului de apă, o adevărată împărăţie a iazurilor cu o tradiţie de peste 5 secole.

De aceea nu este de mirare că la Botoşani peştele reprezintă un aliment obişnuit, folosit în tot soiul de reţete. Însă, Doina Berescu, o botoşăneancă cu experienţă în domeniul piscicol, a reuşit să scoată la iveală două reţete-document. 

Este vorba despre delicatese servite acum aproape două secole la curţile boiereşti din Botoşani dar şi în sânul comunităţi ruşilor lipoveni. Sunt reţete unice momentan în ţară şi urmează să primească recunoaştere ca produs tradiţional.

Zacusca boierilor de la Drăguşeni

Doina Berescu deţine trei ferme piscicole pe teritoriul judeţului Botoşani, dar în special în zona Drăguşeniului. Sunt ferme de producţie, cu crap, novac, fitofag dar şi peşte răpitor. Vorbind cu localnicii, Doina Berescu a dat peste o reţetă deosebit de veche, păstrată din generaţie în generaţie. Este vorba despre zacusca de crap cu legume, o delicatesă servită la curţile boiereşti din zonă şi transmisă mai departe de bucătarii boierului. Doina Berescu s-a hotărât să readucă la viaţă această reţetă aproape dispărută şi păstrată doar de bătrâni.

Doina Berescu FOTO Cosmin Zamfirache

”Am aflat-o de la bătrânii din zonele unde avem exploataţiile piscicole. Pe vremuri la conac peştele era la mare căutare. Iar toamna se făcea această reţetă de zacuscă cu crap şi legume. Era servită ca antreu dar şi la o cină uşoară. Am respectat întocmai această reţetă cu aceleaşi ingrediente care erau folosite şi atunci. Este ceva delicios”, spune Doina Berescu.

Peştele lipovenilor

Cea de-a doua reţetă aproape la fel de veche a fost găsită însă în sânul comunităţii lipovene din Botoşani. La fel păstrată numai de bătrâni şi în prag de dispariţie, a fost preluată şi readusă în actualitate. Practic, este o pastă de peşte novac făcută de lipoveni pentru lunile geroase de iarnă. La fel ca la zacusca de crap, este respectată întocmai reţeta inclusiv procedeele vechi, totul exclusiv manual.

„Procesarea se face în mod manual după nişte reţete luate de la comunitatea de lipoveni din Botoşani.Este  o reţetă care are peste 100 de ani vechime, un procedeu de conservare tradiţională a peştelui pe timpul iernii. Novacul se fierbe încet toată noaptea şi se transformă într-o pastă gustoasă cu un adaos minim de condimente şi puţin bulion.”, spune Doina Berescu.

Pasta de novac lipovenească FOTO Doina Berescu

Botoşăneanca spune că pasta în special este plină de nutrienţi, necesari în lunile de iarnă. ” O pastă de peşte tartinabilă extrem de generoasă în nutrienţi, recomandată copiilor.”, adaugă botoşăneanca.  În momentul de faţă ambele produse sunt în procedura de obţinere a atestatului de produs tradiţional la Ministerul Agriculturii. Atât zacusca cât şi pasta de peşte sunt comercializate deja şi sunt la mare căutare în rândul amatorilor de reţete vechi. ” Livrăm inclusiv în ţară, de săptămâna aceasta la o importantă băcănie din Cluj.”, precizează Berescu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum se pune varza la murat şi ce trebuie să faci pentru a nu se înmuia

Cum să faci cea mai bună zacuscă cu ardei copţi

Mai multe pentru tine:
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €