Secretele celui mai gustos cozonac. Cum pregătim cuptorul pentru a ne asigura că avem parte de gustul prăjiturii din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre secretele celui mai gustos cozonac este tocmai focul. Cuptorul clasic trebuie pregătit cu grijă pentru a avea parte de un gust autentic, cum numai la bunici mai întâlneam. Câteva trucuri, precum cârpa udă pusă în gura cuptorului, ne ajută să obţinem un cozonac pufos, cu coaja moale.

Nicio brutărie nu reuşeşte să egaleze gustul cozonacului făcut în cuptor, la ţară, cu ingrediente naturale. Deşi nu pare o sarcină dificilă să pui cozonacul în cuptor şi să aştepţi să se coacă, pentru avea parte de gustul copilăriei ai nevoie de câteva trucuri, transmise din generaţie în generaţie în special în mediul rural. 

Socăciţa Acu Maria, care toată viaţa sa a pregătit mâncare pentru diferite evenimente, ne învaţă cum să pregătim cuptorul pentru a avea parte de cei mai gustoşi cozonaci. 

Avem nevoie de un „braţ” de lemne, de preferat de fag. Focul îl aprindem cu uscături de brad, chiar în gura cuptorului. După circa 10 minute, focul este mutat în fundul cuptorul, iar după ce a ars tot şi a rămas doar jar, acesta se împrăştie pe toată suprafaţa cuptorului. 

„Cel mai bine e să avem pregătiţi cozonacii, iar timp de o oră, cât se face focul, să stea să dospească. Focul eu îl caut cu mâna sau iau o hârtie albă, iar dacă îngălbeneşte când o bag în cuptor, înseamnă că este gata şi se poate băga cozonacul”, explică Maria Acu. 

Cârpa udă asigură coaja moale a cozonacului 

Atunci când focul este prea puternic şi am apucat deja să introducem cozonacul, pentru a evita arderea acestuia, punem peste preparat mai multe ziare umezite bine. Pentru a ne asigura că avem parte de un cozonac pufos şi cu coaja moale, ne putem folosi de o cârpă udă. Aceasta se pune la gura cuptorului, aburul rezultat reuşind să înmoaie coaja cozonacului.

Când cârpa s-a uscat, se umezeşte şi se pune din nou în gura cuptorului. Această operaţiune se face când cozonacul începe să îşi schimbe culoarea. Cuptorul se ţine în cuptor în jur de 45-50 de minute. 

„Noi facem de când lumea aşa. Am văzut la mamele noastre şi am preluat aceste proceduri. Nu e la fel de simplu cum ar crede unii. Focul din cuptor este principalul când vine vorba despre cozonaci. Dacă focul este prea puternic cozonacul se arde, iar dacă nu este suficient de puternic, cozonacul nu se face cum trebuie”, completează bucătăreasa. 

Vă mai recomandăm:

Cât de complicat era pentru străbunicii noştri să prepare cârnaţi. De ce se afuma delicatesa de porc tocmai în podul casei

Mâncărurile spectaculoase ale nobililor ardeleni de acum câteva secole: tocăniţa de scoici, printre preparatele preferate

Mai multe pentru tine:
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Neti Sandu anunță zodia care se reinventează în 2026. Nativul trăiește un adevărat moment de renaștere
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători