De ce este bine să folosim mărar. Conține vitamine și furnizează din cantitatea zilnică de calciu, magneziu și zinc

0
Publicat:

Mărarul a devenit în timp unul dintre condimentele preferate, deoarece are și o serie de beneficii. Totodată, folosit de gospodine la mâncare dă o aromă aparte.

Mărarul este folosit și la salate FOTO Catena

Cu numele latin Anethum graveolens  și originar din zona Marii Mediterane și vestul Asiei, mărarul  este un condiment delicatesă pentru salate - de castraveți în mod special- pentru maioneze, pește afumat, brânzeturi, ciorbițe și nelipsit la murături.

 Nutriționistul arădean Luminița Catană spune că este un remediu natural excelent ce conține: mangan; mărarul proaspăt verde furnizează 15- 20% din cantitatea zilnică de calciu, cupru, magneziu, potasiu, riboflavina și zinc, contine Vitamina A și C, acid folic, flavoinoide, terpenoide, taninuri.

Contribuie la buna funcționare a creierului

 Mărarul  are următoarele beneficii: contribuie la bună funcționare a creierului; combate balonarea și crampele abdominale, scade riscul de afecțiuni cardiovasculare, are efect antioxidant și antimicrobian, stimulează apetitul și lactația, cu efect bacteriostatic- mai ales uleiul esențial-  impotriva Helicobacter pilory, Escherichia coli, Pseudomonas și Salmonella: antimicotic- împotriva ciupercii Candida albicans, stimulează imunitatea, excelent în afecțiuni ale sistemului respirator.

 „Delicat și cu o aromă specifică, aduce savoare în diferite mâncăruri. Eu îl folosesc frecvent și face parte din condimentele pentru salate și aperitive Serenity. De asemenea la murături este folosit cel la maturitate, uscat. Aduce un gust bogat și beneficii sănătății”, a declarat nutriționistul naturist și consultant internațional în sănătate, prevenție și profilaxie, Luminița Catană.

Provine din regiunea mediteraneană 

Se crede că mărarul provine din regiunea mediteraneană, dar a apărut pentru prima dată în documentele scrise în urmă cu aproximativ 5.000 de ani în Egipt. Se știe că babilonienii cultivau mărar în grădinile lor în jurul anului 3.000 î.Hr., iar grecii și romanii aveau diverse utilizări pentru frunzișul și semințele plantei.

Mărarul este una dintre cele mai rezistente plante din grădină, motiv pentru care nu ar trebui să vă faceți prea mari griji cu fertilizarea. De asemenea, mărarul va rezista și va crește și în soluri mai aride, dar trebuie udat măcar o dată pe săptămână.

Mai multe pentru tine:
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Zi tristă la Casa Regală română! Fiicele Regelui Mihai s-au reunit în lacrimi și durere
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Numerologia anului 2026 indică un an deosebit. Datele-cheie ale anului și predicțiile după ziua de naștere
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie