Cum poţi prepara delicioasa zacuscă la ceaun. Reţetă pentru 50 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zacusca este un preparat care rar lipseşte din cămara românilor pe timp de iarnă. Aceasta este preparată toamna, când vinetele şi ardeii se găsesc atât la tarabele din pieţe, cât şi în supermarketuri. De cele mai multe ori zacusca este preparată de gospodine în cantităţi mai mici şi acasă pe aragaz, însă preparată la ceaun are un gust aparte.

Cea mai căutată zacuscă este cea de vinete şi fasole. Bucătarul arădean Jozsef Frederik ne dezvăluie secretele preparării ei.

Zacusca de vinete

De exemplu, pentru aproximativ 50 de kilograme de zacuscă de vinete este nevoie de: 5 kilograme de ceapă, 20 kilograme de ardei capia, 25 kilograme de vinete, 5 litri de ulei, 6 litri de bulion, sare şi piper după gust şi 10-15 foi dafin. Ardeii şi vinetele se coc şi se curăţă. Se căleşte ceapa în tot uleiul, apoi se adaugă ardeii şi vinetele, sarea, piperul şi foile de dafin după ce dă în clocot. Se fierbe aproximativ 1,5 h, după care se adaugă bulionul şi mai fierbem 1 h.

Zacusca de fasole

Pentru zacusca de fasole este nevoie de: 10 kilograme fasole, 10 kilograme ceapă, 10 kilograme capia, 5 litri bulion, 5 litri ulei, sare şi piper dupa gust,10 foi dafin. Ardeii se coc şi se curăţă. Se căleşte ceapa în toată cantitatea de ulei, se adaugă ardeii şi fasolea fiartă în prealabil. Se dau prin maşina de carne. Se adugă peste ceapa calită împreună cu bulionul. Se condimentează cu sare şi piper dupa gust. Se adaugă foile de dafin şi se fierbe aproximativ 2 h.

Zacusca poate fi preparată şi în cantităţi uriaşe cum a fost la Festivalul Toamnei d ela Arad. Celebrii bucătari Uica Mihai şi Jozsef Frederik, alături de voluntari au gătit 1.600 de kilograme de zacuscă.

„Pentru zacusca de vinete s-au folosit 200 de kilograme de ceapă, 150 de kilograme de ardei kapia, 400 de kilograme de vinete, 3 kilograme de usturoi. De asemenea au fost folosite: sare, piper, dafin, cimbru, oregano. Pentru zacusca cu fasole s-au folosit: 300 kilograme de ceapă, 300 kilograme de ardei kapia copt, 100 de kilograme de fasole crudă proaspătă cu bob mare din care a ieşit 400 de kilograme de fasole umflată, usturoi, dafin, cimbru, ardei iute. Acesta dă un gust picant pentru a merge berea şi ţuica, iar omul să îşi poată iubi nevasta ca în prima zi de după cununie”, spune Uica Mihai.

Vă mai recomandăm: Ponturi pentru cea mai gustoasă zacuscă. Secretul gogoşarilor şi a conservării naturale ca pe vremea bunicii

Peste 5.000 de porţii de zacuscă, muzică şi dans, la Festivalul Toamnei FOTO

Mai multe pentru tine:
Adevărul despre relația din spatele scenei dintre Angela Similea și „Prințul șlagărelor”. Fiul compozitorului Marcel Dragomir rupe tăcerea: „Ea era ca pe un piedestal!” Ultimele lui cuvinte
Cele mai bune oferte la încălțămintea de iarnă: economisește peste 50% pe Otter înainte de Black Friday
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
Black Friday toată luna la Mobila Laguna: reduceri care depășesc 70% și economii de peste 6.000 de lei pentru cumpărători
Top 5 bestselleruri internaționale 2025 și titluri bonus – Descoperă-le și comandă-le acum pentru serile de iarnă și cadouri de sărbători
Black Friday 2025, o oportunitate pentru doamnele care vor să arate bine. Top 3 cele mai bune produse pentru ten, apreciate de clienți
Black Friday 2025. Reduceri mari la încălţăminte și electrocasnice
Ultimele cuvinte ale Andreei Cuciuc. Și-a sunat mama înainte să moară și i-a dezvăluit de ce se simte rău. Părinții fac dezvăluiri șocante la un an de la moartea tinerei de 17 ani: „A fost otrăvită”
Salariul pe care îl încasează un român, în Elveția: „Acum muncesc la pește congelat. 3 luni am fost în probe”. Ce cheltuieli lunare are?
Black Friday 2025 la Various Brands: outfit complet de iarnă pentru femei, cu cea mai mare reducere. Idei de cadouri pentru sărbători
Există 21 de tipuri diferite de penisuri, spun studiile. Cum să ai parte de plăcere maximă, indiferent de formă