Rectificare bugetară negativă pentru Ministerul Sănătăţii. Nicolăescu: banii alocaţi reabilitării maternităţilor ar putea ajunge în salariile poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii a declarat că o parte din banii necheltuiţi de instituţia pe care o reprezintă s-ar putea întoarce la bugetul de stat pentru a fi redistribuiţi către alte ministere. Practic, 50 de milioane de lei, bani cu care ar fi trebuit să se reabiliteze o parte din maternităţi ar putea ajunge la Ministerul de Interne pentru plata salariilor poliţiştilor până la sfârşitul anului în curs.

„Este vorba de banii alocaţi pentru proiectul de reabilitare a maternităţilor, făcut în colaborare cu Banca Mondială. Pentru că banii nu au fost asiguraţi la timp, constructorii şi-a făcut şi ei socotelile lor. Prin urmare, pentru că unele lucrări nu au fost decontate, nu s-au mai apucat de lucru până când banii nu au fost puşi în buget. Mulţi constructori cărora le-am cerut grafice până la sfârşitul anului nu îşi vor putea încheia lucrările, atunci, o parte din aceşti bani care vor rămâne mai bine îi alocăm acum altor sectoare care au nevoie”, a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Banii de la Sănătate ar putea ajunge la Interne

Acesta a precizat că banii ar putea ajunge chiar la bugetul Ministerului de Interne, unde nu există finanţare suficientă pentru plata salariilor până la sfârşitul acestui an. „Spre exemplu, ministrul Stroe nu banii de salarii până la sfârşitul anului pentru poliţişti”, a punctat Nicolăescu.

Ministrul a mai explicat că unele ministere au bani pe care nu îi pot folosi până la sfârşitul anului, acesta fiind motivul pentru care s-a decis ca acele sume să fie direcţionate către sectoare care au nevoie.

„Corect faţă de colegii mei şi de bugetul acestei ţări este să identifici posibilităţi de consum şi ce nu se poate consuma, atunci o parte din bani mai bine îi alocăm altor sectoare care au nevoie. Ştiu că ministerul domnului Stroe nu are banii pentru salariile poliţiştilor până la sfârşitul anului. Mai e ceva: cheltuielile de la investiţii nu se pot duce către alte zone, deci ei trebuie să meargă tot către zone de investiţie şi s-au identificat investiţii nedecontate”, a mai spus Nicolăescu în cadrul unei dezbateri.

Pacient: subfinanţarea e la ea acasă

Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR) e de părere că Sănătatea va rămâne subfinanţată şi anul următor.

„Subfinanţarea din sistem va da peste cap toate planurile pe care le au decidenţii, ceea ce s-a şi demonstrat ieri, când au fost tăiaţi acei bani de la Sănătate. Nu cred că banii s-au luat de la maternităţi deoarece constructorul nu e parolist. Acestea sunt nişte subterfugii, realitatea e cu totul alta, bănuiesc că subfinanţarea este la ea acasă. Sperăm să fie bani în 2014 pentru Sănătate. Nu poţi să faci reformă sanitară fără bani şi, în continuare, noi vom fi cei care vor avea de suferit”, a declarat pentru adevarul.ro Cezar Irimia, preşedintele APCR.

Cine pierde şi cine câştigă la rectificarea bugetară

Bugetele ministerelor Muncii, Dezvoltării, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sănătăţii, Societăţii Informaţionale şi Apărării vor fi tăiate la a doua rectificare din acest an, de alocări suplimentare urmând să beneficieze Afacerile Interne, Justiţia, Externe şi Camera Deputaţilor.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va primi 104 milioane lei, Ministerul Justiţiei - 99,2 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe- 13 milioane lei, Camera Deputaţilor- 12 milioane lei, iar Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor- 23 milioane lei, fonduri necesare pentru asigurarea sumelor aferente „Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, cu impact direct asupra asigurării ţinerii sub control a bolilor animalelor cu transmitere la om”.