Când poate deveni pepenele, fructul-vedetă al verii, un pericol pentru sănătate: „Planta nu mai face fotosinteză sau respirație normală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele caniculare, pepenii pot acumula pesticide periculoase, chiar și atunci când tratamentele sunt aplicate corect. Căldura afectează procesul de fotosinteză, crescând riscul de toxicitate. Experții ne recomandă să evităm pepenii cu miezul expus și din cauza riscului de contaminare bacteriană. 

Pepeni, pot deveni toxici, pe caniculă - Foto Arhiva

Mai exact, pe caniculă, pepenii pot deveni toxici din cauza pesticidelor care nu sunt eliminate eficient, avertizează Viorica Lagunovschi-Luchian de la USAMV. În plus, fructele cu miezul expus, precum pepenii, pot favoriza proliferarea bacteriilor E. coli și Salmonella. 

Concret, „planta nu mai face fotosinteză sau respirație normală, astfel nu metabolizează pesticidele aplicate. La pepeni există riscul de a fi toxici”,  a explicat Viorica Lagunovschi-Luchian, profesor la Facultatea de Horticultură, USAMV, potrivit Știrilor ProTv. 

Totodată, experții ne avertizează să nu cumpărăm și consumăm fructe cu miezul expus. La pepeni, de pildă, procesul de înmulțire a bacteriilor ca e-coli și salmonella din pământ și de pe cuțit se accelerează, dacă facem dop. Oricum, această metodă e în avantajul vânzătorului. Chiar și pepenii necopți destul au miezul dulce. 

Controale în piețe 

Inspectorii  de la Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) au prelevat probe de la zeci de producători de caise, nectarine, piersici și pepeni. Analizele de laborator vor verifica prezența și concentrația a peste 360 de substanțe chimice. Unele dintre aceste substanțe sunt interzise de Uniunea Europeană, iar altele au limite stricte stabilite prin lege. 

Am demarat acțiunea de prelevare de mostre de pepene verde și galben pentru verificarea reziduurilor de pesticide. Acțiunea a început la Piața Drumul Taberei din sectorul 6 și continuă la nivel național. Scopul este prevenirea comercializării pepenilor neconformi.”, anunța ANF, în urmă cu câteva zile.

Pe 15 iulie, zeci de kilograme de fructe de sezon au fost trimise din mai multe piețe din țară către laboratoarele fitosanitare pentru analize detaliate.

Astfel, inspectorii fitosanitari colectează mostre de pepene verde și galben din piețele din țară, iar apoi trimit probele la două laboratoare de analiză acreditate pentru a fi analizate cantitățile de reziduuri de pesticide 

Deși acolo unde se constată abateri se vor lua măsuri, inclusiv cu amenzi și oprirea de la comercializare a produselor neconforme, totuși scopul acțiunii nu este unul punitiv ci mai degrabă unul de conștientizare atât pentru fermieri cât și pentru publicul consumator. Fermierii cu produse conforme vor putea afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, câștigând încrederea cumpărătorilor în produsele românești.”, au mai spus reprezentanții ANF, pe Facebook. 

O astfel de operațiune a avut loc și la începutul sezonului, când au fost controlate cireșele și căpșunile. După ce au fost analizate 233 de probe, „s-a constatat existența unui număr redus de neconformități, doar 3 dintre acestea fiind depistate cu cantități peste limita legală a reziduurilor de pesticide”, potrivit ANF.

Este vorba de trei cazuri în care a fost depășit nivelul permis de pesticide,  în două piețe din București și una din Focșani. Inspectorii fitosanitari au dat amenzi cuprinse între 500 și 7.000 de lei.

Cum ne pun pesticidele în pericol

Expunerea repetată la pesticide din diverse surse alimentare poate avea un efect toxic cumulativ asupra organismului, avertiza recent medicul toxicolog Radu Țincu.

De altfel, mai multe studii au corelat expunerea de joasă toxicitate la pesticide cu forme de cancer, în special leucemii și limfoame.

„De asemenea, aceste substanțe funcționează ca niște disruptori endocrini, adică pot mima anumiți hormoni, lucru care poate duce la apariția anumitor disfuncții endocrinologice, cu atât mai mult în perioada de dezvoltare, în pubertate. Pot apărea anumite tulburări de ciclu menstrual, pubertate precoce, iar pe de altă parte, prin acest mecanism endocrinologic, pesticidele pot favoriza apariția unor cancere la nivelul unor organe care sunt reglate hormonal: cancerul de sân, de prostată sau de col uterin“, a precizat medicul toxicolog.  

Efectuarea regulată a testelor pentru a detecta prezența pesticidelor în fructe și legume este esențială.

„Este evident că principalul mecanism de control îl reprezintă efectuarea unor teste de către autorități, teste care să pună în evidență prezența sau absența acestor pesticide, unele dintre ele pot fi în limite, altele – peste nivelul admis sau interzise de legislație“, a mai spus șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină „Carol Davila“.

Pentru a limita aportul de reziduuri de pesticide ar trebui să spălăm fructele și legumele sub jet de apă timp de câteva minute, acest lucru poate dilua concentrația de pesticide de pe suprafața lor. Este recomandat să decojim fructele și legumele, dar și să evităm folosirea detergenților, care pot introduce alte forme de toxicitate.

Mai multe pentru tine:
Sarmale în foi de varză, după rețeta lui chef Scărlătescu. Care este ingredientul surpriză care amintește de mesele tradiționale din gospodăriile de la țară
Prima soție a lui Călin Georgescu rupe tăcerea, după 20 de ani de la divorț. Daniela a avut o căsnicie de calvar. Candidatul la prezidențiale își bătea soția: „Devine periculos să spun ceva”
A rămas gravidă imediat ce-a adoptat un nou-născut! Își dorește șapte copii!
Nicolae Labiş a fost lovit în prima noapte în care tramvaiele circulau în Bucureşti după ora 12.00. Era însoţit de o misterioasă balerină rusoaică
Judecătorii au decis schimbarea încadrării juridice în dosarul lui Vlad Pascu. Cu cât i-ar putea crește pedeapsa
Prăjitura cu care îți vei impresiona musafirii, de Crăciun. Prăjitură turnată cu brânză dulce de vaci: 9 linguri de zahăr pudră, 9 linguri de ulei, 9 linguri de lapte
Aura Șova, acuzată că a plagiat momentul de la „Vocea României”. Câștigătoarea de la PRO TV se află în toiul unui scandal VIDEO
Toți nepoții regelui, într-o imagine adorabilă. Prințesa adolescentă Estelle a purtat un mini îndrăzneț
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Simptome timpurii care pot indica demența. Nu e vorba de uitare
Ilie Bolojan, la discursul de învestire a Guvernului: „Să renunțăm în dezbaterile politice la atacuri și să susținem măsuri sănătoase pentru România”