Noua listă de aditivi alimentari aprobată de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua listă de aditivi alimentari a intrat în vigoare de la 1 iunie FOTO Adevărul

Începând cu data de 1 iunie 2013, o nouă listă de aditivi alimentari a intrat în vigoare la nivelul Uniunii Europene. Aditivii au intrat pe listă după ce au fost evaluaţi din punct de vedere ştiinţific, ei fiind siguri pentru consum. Principalul avantaj al noii liste de aditivi îl constituie transparenţa pe care o oferă, susţin oficialii europeni.

De altfel, aditivii care se regăsesc pe listă au de îndelpinit o serie de condiţii, pe lângă siguranţă. Aceştia trebuie să fie justificaţi tehnologic, să nu inducă în eroare consumatorul şi să fie în beneficiul acestuia.

Siguranţa aditivilor autorizaţi în prezent este controlată de Comitetul Ştiinţific pentru Alimentaţie (SCF) şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Majoritatea evaluărilor privind aditivii autorizaţi s-au realizat în anii '80 şi '90 şi, în unele cazuri, chiar în anii '70, fapt pentru care EFSA a considerat că este necesară o reevaluare a acestora.

Aditivii sunt substanţe utilizate pentru diferite motive - precum conservarea, colorarea, îndulcirea etc - în prepararea produselor alimentare.

Legislaţia Uniunii Europene îi defineşte drept „orice substanţă care, în mod normal, nu se consumă ca aliment în sine şi nu se utilizează ca ingredient alimentar caracteristic, cu sau fără valoare nutritivă, şi a cărei adăugare deliberată, în scop tehnologic, în produsele alimentare pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare, ambalare, transport sau depozitare are ca rezultat sau se poate considera în mod rezonabil că ar putea avea ca rezultat, transformarea sa sau transformarea produselor sale secundare, în mod direct sau indirect, într-o componentă a produselor alimentare în cauză”.

Pe aceeaşi temă:

Ce conţin de fapt băuturile energizante?

Ingrediente care fac salata mai puţin sănătoasă

La ce trebuie să fim atenţi când citim eticheta alimentelor

Mai multe pentru tine:
Prințul renegat, un libidinos notoriu! Apela la angajații de la Palat să facă rost de femei și-și dorea ”blonde și balerine”
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Cine este Bogdan Boitor, noul iubit al Ilincăi Vandici. În ce oraș din România a dus-o pe vedetă în vacanță
Vocea României 2025. Cine este adolescenta de 16 ani care a întors toate scaunele în primele secunde: „Nu am auzit așa ceva în viața mea”
Exclusiv! Acasă la Chef Alexandru Sautner. Juratul "Chefi la cuțite" ni le prezintă pe fetele care-l împlinesc ca soț și tată
Lupu Rednic ține cură de slăbire, la 56 de ani: „Grăsimea-i bună numai în tigaie!”. Secretul sănătății: un păhărel de horincă și untură de porc de Mangalița. Cât costă dieta?
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Acuzată că poartă genți de lux, dar că nu-și ajută tatăl aflat la azil! Ion Cassian o apără pe Irina Columbeanu: „Nu-i duceți grija lui Irinel, are șifonierul plin cu...!”
Tânăra de 16 ani care a întors toate scaunele la „Vocea României” încă de la primele note. Smiley: „Eu nu am mai auzit niciodată așa ceva”
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”