Comisia Europeană modifică legile privind alimentele pentru bebeluşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO kidspot.com.au
FOTO kidspot.com.au

Comisia Europeană a votat astăzi, în unanimitate, o nouă legislaţie pentru alimentele special destinate bebeluşilor, copiilor de vârste mici, persoanelor care necesită o dietă specială şi pentru mâncarea dietetică. Noile reguli impun o detaliere mai evidentă a ingredientelor folosite, reducerea cantităţii de pesticide folosite pentru fabricarea acestor alimente şi reducerea publicităţii tendenţioase a acestora.

Regulamentul coordonat de europarlamentarul belgian Frédérique Ries este menit să simplifice legislaţia déjà existentă şi să elucideze acele ambiguităţi care permiteau companiilor producătoare să nu respecte normele dorite de autorităţile de sănătate. Un aspect foarte special este accentul pus pe importanţa tratării acestor tipuri de alimente într-o modalitate fundamental diferită de restul alimentelor de consum pentru cetăţenii europeni.

Bebeluşii, copiii cu vârste fragede, precum şi oamenii care necesită o dietă specială sunt încadraţi într-o categorie aparte, care necesită un control mai strict al calităţii şi promovării. Legea va impune reducerea la minimum a pesticidelor folosite în procesarea acestor produse şi controlul asupra lor va fi mult mai strict. Comisia va propune un tabel cu normele acceptate, inclusive în cazul produselor pentru sportivi.

Într-un demers inedit de a reduce efectele marketingului înşelător, textul legislaţiei interzice etichetarea lactatelor şi a produselor derivate (precum formula) destinate bebeluşilor sub 12 luni, cu fotografii de copii şi orice reprezentare grafică sau text care idealizează efectele unor astfel de produse. Unul dintre scopuri este evitarea descurajării alăptării naturale, prin promovarea efectelor excepţionale –exagerate- ale produselor lactate pentru bebeluşi.

Acest segment acoperă aproximativ 2% din piaţa europeană de alimente, însă importanţa sa asupra sănătăţii acestor categorii vulnerabile reprezintă un interes special al Comisiei  europene pentru Sănătatea Publică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite