Noua listă de aditivi alimentari aprobată de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua listă de aditivi alimentari a intrat în vigoare de la 1 iunie FOTO Adevărul
Noua listă de aditivi alimentari a intrat în vigoare de la 1 iunie FOTO Adevărul

Începând cu data de 1 iunie 2013, o nouă listă de aditivi alimentari a intrat în vigoare la nivelul Uniunii Europene. Aditivii au intrat pe listă după ce au fost evaluaţi din punct de vedere ştiinţific, ei fiind siguri pentru consum. Principalul avantaj al noii liste de aditivi îl constituie transparenţa pe care o oferă, susţin oficialii europeni.

De altfel, aditivii care se regăsesc pe listă au de îndelpinit o serie de condiţii, pe lângă siguranţă. Aceştia trebuie să fie justificaţi tehnologic, să nu inducă în eroare consumatorul şi să fie în beneficiul acestuia.

Siguranţa aditivilor autorizaţi în prezent este controlată de Comitetul Ştiinţific pentru Alimentaţie (SCF) şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Majoritatea evaluărilor privind aditivii autorizaţi s-au realizat în anii '80 şi '90 şi, în unele cazuri, chiar în anii '70, fapt pentru care EFSA a considerat că este necesară o reevaluare a acestora.

Aditivii sunt substanţe utilizate pentru diferite motive - precum conservarea, colorarea, îndulcirea etc - în prepararea produselor alimentare.

Legislaţia Uniunii Europene îi defineşte drept „orice substanţă care, în mod normal, nu se consumă ca aliment în sine şi nu se utilizează ca ingredient alimentar caracteristic, cu sau fără valoare nutritivă, şi a cărei adăugare deliberată, în scop tehnologic, în produsele alimentare pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare, ambalare, transport sau depozitare are ca rezultat sau se poate considera în mod rezonabil că ar putea avea ca rezultat, transformarea sa sau transformarea produselor sale secundare, în mod direct sau indirect, într-o componentă a produselor alimentare în cauză”.

Pe aceeaşi temă:

Ce conţin de fapt băuturile energizante?

Ingrediente care fac salata mai puţin sănătoasă

La ce trebuie să fim atenţi când citim eticheta alimentelor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite