Imunitatea în sezonul rece. Doctor nutriționist: „Sănătatea se obține prin alimentație, nu prin medicație“

0
Publicat:

Medicul nutriționist Vlad Roșca din Arad explică pentru „Adevărul” cum trebuie crescută imunitatea în sezonul rece. Acesta arată că imunitatea nu se dezvoltă prin suplimente alimentare, ci din mâncare.

Vlad Roșca este un cunoscut medic nutriționist din Arad FOTO arhivă personală

Este cunoscut faptul că odată cu scăderea temperaturilor încep și anumite boli de sezon, cum sunt răcelile. Pentru a trece cu bine peste sezonul rece și a avea o imunitate de fier, dr. Vlad Roșca ne dă câteva ponturi. Acesta susține că imunitatea nu va fi dată din pastile, nici sintetice și nici naturale.

Acesta e primul mit pe care trebuie să îl clarificăm. Imunitatea este de două feluri: înnăscută și dobândită, aceste împărțindu-se fiecare în alte două categorii fiecare. Medicamentele nu intra în niciuna dintre ele, cu excepția vaccinurilor. Așadar, trebuie să ne orientăm în alt sens când vine vorba de imunitate, alt sens decât medicația. Imunitatea se naște încă dinainte să ne naștem, sună a clișeu. Totuși ne naștem cu o anume imunitate de la mamă și continuăm să o dezvoltam prin expunerea la mediu”, spune Vlad Roșca.

Legătura dintre alimente și imunitate 

Medicul arădean specifică faptul că „sediul” imunității noastre se află în intestin, mai exact în flora microbiană.

De aici pleacă legătura dintre alimentație și imunitate. Dacă echilibrul intestinal dintre bacteriile „bune“ și cele „rele“ este în regulă, imunitatea este și ea la rândul ei în siguranță. Dezechilibrele sunt cele care scad imunitatea și cresc riscul de îmbolnăvire. 

Alimentele bogate în culturi bacteriene vii precum murăturile, iaurtul, chefirul sunt cele care ne vor echilibra microbionul. Acestea sunt «soldații» angrenați în «armata» noastră imunitară. Ca orice vietate, și aceste culturi vii trebuie să se hrănească pentru a trăi. Acest proces este realizat de fibre și aici recomand un consum de 35 grame fibre pe zi. Printre alimentele bogate în fibre se numără avocado, verdețurile, ovăzul, migdalele, fasolea verde, fasolea roșie etc. Concluzionăm faptul că pentru o imunitate satisfacătoare avem nevoie de un microbiom sănătos care se datorează unei alimentații corespunzătoare”, încheie medicul Vlad Roșca.  

Mai multe pentru tine:
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi