Boala tăcută care este principala cauză de deces la nivel mondial. Un mare spital din Iași intră în lupta cu această afecțiune
0Conform statisticilor, hipertensiunea este, în continuare, principala cauză de deces la nivel mondial. Cifrele ne arată că peste 900 de milioane de persoane de pe glob se confruntă cu această problemă.
În aceste condiții, cadrele medicale trag un semnal de alarmă în rândul populației și explică de ce această afecțiune este atât de periculoasă.
Boala tăcută care afectează milioane de oameni și este principala cauză de deces la nivel mondial
Hipertensiunea arterială este, în continuare, principala cază de deces la nivel mondial. Această problemă afectează peste 900 de milioane de persoane și este, totodată, unul dintre principalii factori care determină insuficiența renală în stadiul de dializă, susțin cadrele medicale.
Hipertensiunea conduce, treptat, la risc cardiovascular, iar unul dintre cele mai periculoase aspecte este că aceasta poate acționa, nediagnosticată, timp de ani de zile, deoarece nu provoacă simptome specifice sau dureri bine localizate.
„Hipertensiunea arterială este și astăzi principala cauză de deces la nivel mondial. Este cunoscut faptul că un control adecvat al tensiunii arteriale în Europa este încă insuficient. Există diferențe în sistemele de sănătate între țările europene, iar în unele țări sistemul de sănătate guvernamental rambursează doar parțial costurile terapiei antihipertensive. Există diferențe în ceea ce privește produsul național brut, nivelurile de educație, consumul de sare, prevalența obezității și alte comorbiditati asociate. Acestea ar putea cauza diferențe în prevalența hipertensiunii arteriale, cu modificări ale mortalității cardiovasculare”, au transmis reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași.
Alimentația, sedentarismul sau obiceiuri nesănătoase, precum fumatul sau consumul de alcool, pot fi unele dintre cauzele care conduc la apariția hipertensiunii arteriale.
Un mare spital din Iași, al doilea „Centru de Excelență în Hipertensiune” din România
Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iași și cea de-a doua din țară care îndeplinește criteriile pentru a deveni Centru de Excelență în Hipertensiune, așa cum au fost ele stabilite de către Societatea Europeană de Hipertensiune (ESH). Primul astfel de centru a fost în București, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, clinica de Cardiologie, sub îndrumarea prof. univ. dr. Maria Dorobanțu.
Coordonatorul acestui nou centru de excelență de la Spitalul Parhon va fi prof. dr. Adrian Covic, medic șef al Secției de Nefrologie.
Spitalul ieșean este deservit de specialiști în cardiologie, medicină internă și nefrologie și dispune de o colaborare multidisciplinară: cardiologie, nefrologie, urologie, terapie intensivă, chirurgie, chirurgie vasculară și radiologie. Totodată, unitatea medicală este dotată cu echipamentul necesar pentru a se alătura acestei rețele de excelență: tomografie computerizată și angio-CT, ecografe de ultimă generație, explorări biologice, inclusiv teste speciale pentru diagnosticul formelor secundare de hipertensiune, monitorizare Holter-EKG, monitorizare ABPM, oximetrie cerebrală, aparat SphygmoCor pentru cuantificarea PWV și IMTc, oferind și oportunități variate de educație medicală continuă prin organizare de cursuri și conferințe naționale.
Scopul Societății Europene de Hipertensiune constă în îmbunătățirea tratamentului tensiunii arteriale și creșterea controlului tensiunii arteriale, scăzând riscul cardiovascular, morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară și renală prematură, cu reducerea semnificativă a costurilor privind îngrijirea sănătății.