O treime din produsele alimentare din UE sunt fabricate în dublu standard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Comisiei Europene, care vrea să combată dublul standard în domeniul industriei alimentare, demonstrează că numai 23% din produsele comercializate au etichete identice şi aceeaşi compoziţie

În urma unei masive campanii de testare, Comisia Europeană a constatat că unele produse alimentare sunt comercializate sub mărci identice sau similare, dar cu compoziţie diferită, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. 

În cadrul studiului, realizat de Centrul Comun de Cercetare, care este un serviciu intern al Comisiei Europene pentru ştiinţă şi cunoaştere, s-au evaluat 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre. Studiul a constatat că 23% din produse aveau partea din faţă a ambalajului şi compoziţia identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părţii din faţă a ambalajului, faptul că în diferite ţări ale UE compoziţia lor era diferită. Totuşi, procentul produselor fabricate în dublu standard pentru pieţele din ţări diferite nu este de neglijat. Astfel, 9% din produsele prezentate ca fiind aceleaşi în întreaga UE aveau în realitate o compoziţie diferită, deşi partea din faţă a ambalajului era identică. Alte 22% din produse erau prezentate în mod similar, dar aveau o compoziţie diferită. Studiul a mai evidenţiat că utilizarea aceluiaşi ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziţie diferită nu urmăreşte un model geografic consecvent.

De asemenea, diferenţa de compoziţie a produselor testate nu constituie neapărat o diferenţă în ceea ce priveşte calitatea produsului. Pe baza noii metodologii elaborate, autorităţile naţionale competente vor fi de acum înainte în măsură să efectueze analize de la caz la caz pentru a detecta practicile înşelătoare interzise în temeiul legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor.

Diferenţe senzoriale evidente

Scopul celei de-a doua părţi a studiului a fost de a afla dacă aceste diferenţe compoziţionale pot fi percepute de simţurile umane. Rezultatele prezentate demonstrează că diferenţele senzoriale sunt clar vizibile, unde există diferenţe mari în compoziţia produsului. De exemplu, diferenţele semnificative în conţinutul de zahăr din cerealele pentru micul dejun pot fi percepute influenţând dulceaţa generală a produsului. În schimb, atunci când diferenţele compoziţionale erau mici, experţii nu le-au putut percepe, spre exemplu, variaţii mai mici ale conţinutului de grăsime din chipsurile de cartofi. În general, diferenţele senzoriale au fost găsite la 10 din cele 20 de produse testate.

Se poate pune în pericol siguranţa cetăţeanului

Rezultatele nu l-au luat prin surprindere pe Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, o asociaţie pentru protecţia consumatorilor care acţionează la nivel naţional. „Vina aparţine în primul rând autorităţilor care nu au luat măsuri. Practic, deşi suntem consideraţi consumatori europeni, nu avem aceleaşi drepturi ca şi ei.

Publicul poate combate fenomenul de dublu standard prin simpla boicotare a produselor cu probleme. Sorin Mierlea preşedinte InfoCons

Atitudinea pe care o avem la nivel de ţară e total greşită, pentru că aici nu discutăm de orice produse, ci discutăm de mâncare, deci punem în pericol siguranţa cetăţeanului. Să nu uităm că suntem o ţară fruntaşă la numărul de îmbolnăviri de cancer şi aici un cuvânt greu de spus îl are şi alimentaţia. Drept urmare, autorităţile sunt obligate să monitorizeze şi să combată fenomenul de dublu standard”, a explicat, pentru „Adevărul”, Sorin Mierlea.

Mierlea a subliniat importanţa unui sistem la nivel european cu ajutorul căruia se pot compara produse din diferite ţări, dar şi că cetăţenii pot participa la combaterea fenomenului de dublu standard. „Cu ajutorul unei baze de date unice, poate compara toată lumea ce se găseşte la noi la raft cu ce se poate cumpăra în altă ţară europeană. Nu în ultimul rând, publicul poate combate fenomenul de dublu standard prin boicotare a produselor cu probleme. Simplu, le lăsăm pe rafturi”, a sublinat Sorin Mierlea. 

Mai multe pentru tine:
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese