Admitere liceu 2024. Înscrierile încep mâine. Cum se completează fișele

0
Publicat:

Pentru elevii care au susținut examenul de Evaluare Națională 2024 emoțiile nu au trecut. Mâine începe procesul de admitere liceu 2024. Ultima zi în care se mai pot completa cererile este 22 iulie. Urmează apoi repartizarea computerizată și depunerea dosarului.

Înscrierile la liceu durează 11 zile. Sursa foto: arhivă

Admitere liceu 2024. Procedura de înscriere, pas cu pas

Joi, 11 iulie 2024, încep înscrierile la liceu pentru elevii absolvenți al claselor a VIII-a care au susținut examenul de Evaluare Națională. 

Când se completează fișele de înscriere la liceu

Fișele de înscriere la admitere liceu 2024 se completează în perioada 11-22 iulie. Această procedură se realizează la școală, în prezența părinților și a profesorului diriginte. Elevii vor fi anunțați înainte cu privire la ziua iși ora programării. 

Cum arată fișele de admitere la liceu

Iată cum arată fișa de înscriere care trebuie completată anul acesta. 

Cum se completează opțiunile 

Ministerul Educației a făcut o serie de recomandări cuprinse într-un ghid

Înainte de a completa cererea de înscriere, elevii și părinții acestora ar trebui să întocmească o listă cu specializările dorite. Orientativ, ar trebui verificate ultimel emedii de intrare din anii școlari trecuți și poziția elevul în iararhia județeană și pe bucurești, care va fi publicată pe siteul Ministerului Educației azi, 10 iulie. 

Odată identificate liceele și specalizările, elevul ar trebui să întocmească o listă cu acele coduri care corespund opțiunilor sale în ordinea preferințelor. Primul, în cap de listă, va fi liceul cel mai dorit. Apoi celelalte, în ordinea descrescătoare a preferințelor. Important este ca lista să cuprindă un număr cât mai mare de opțiuni. 

  • Codurile specifice fiecărei speializări se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii. 
  • Numărul de opțiuni ar trebui să fie cât mai mare. Motivul? Calculatorul nu va trece la următorul candidat până când nu verifică toate opțiunile elevului clasat în fața acestuia și până când nu-l repartizează pe acesta la una dintre ele. De asemenea, se recomandă efectuarea unor alegeri onestem bifarea unor licee unde elevul știe că ar avea șanse reale să fie admis. 
  • Codurile se completează cu foarte mare atenție. Prea puține opțiuni, prea puine coduri sau coduri introduse eronat pot duce la o repartizare nedorită. 
  • După completarea fișei de înscriere și introducerea opțiunilor în calculator,  elevul și părinții acestuia vor primi fișa compeltată pentru a o verifica. Este extrem de important ca toate informațiile să fie corecte înainte ca cererea să fie semnată. În cazul în care se observă greșeli, elevii le pot corecta înainte ca fișele să fie listate. 

După depunerea fișelor de înscriere urmează repartizarea computerizată a elevilor la liceele dorite. 

Înscrieri liceu 2024. Criterii de departajare a elevilor cu medii de admitere egale

Anul acesta, criteriul de departajare între elevii cu medii egale de admitere este media de gimnaziu. Astfel, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  • nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;
  • nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;
  • nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă

Repartizarea computerizată

Pe 24 iulie are loc repartizarea computerizată și comunicarea rezultatelor. Apoi, în perioada 25-30 iulie, elevii vor depune dosarul de înscriere la școlile la care  au fost repartizați 

Ce acte conține dosarul de înscriere la liceu

Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:

  • cererea de înscriere;
  • cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere;
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);
  • fişa medicală

Peste 160.000 de elevi s-au înscris la Evaluarea Naţională 2024. Dintre aceștia, doar 153.000 au participat la toate probele examenului. Aaproape 75% dintre participanţi au obţinut note de trecere.