Video Echipajul Polaris Dawn a revenit pe Pământ, după cinci zile petrecute pe orbită. Prima plimbare în spațiu cu astronauți neprofesioniști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipajul Polaris Dawn s-a întors pe Pământ după o călătorie de cinci zile pe orbită. Capsula Crew Dragon a căzut în siguranță în largul coastei Floridei, în jurul orei 10:30, ora României.

Echipajul Polaris Dawn a revenit pe Pământ Foto: Captură Video Spaxe X

NASA a transmis că misiunea a reprezentat „un uriaș salt înainte” pentru industria spațială comercială.

„Bine ați revenit pe Pământ”, a transmis SpaceX, duminică,  pe platforma de socializare X,

Polaris Dawn este prima dintre cele trei misiuni achiziționate și conduse de miliardarul Jared Isaacman. Echipajul a fost format din Jared Isaacman, Scott Poteet, fostul ofițer al Forțelor Aeriene ale SUA, și de Anna Menon și Sarah Gillis, doi angajați SpaceX.

Misiunea Polaris Dawn a făcut istorie după ce echipa a ajuns la altitudini mai mari decât orice altă misiune umană din programul Apollo al NASA. Vidul spațial a fost atins pentru prima dată de către astronauți non-guvernamentali.

Pentru a reveni în siguranță pe Pământ, capsula Crew Dragon a trecut prin ceea ce se numește „arderea de-orbitală”, orientându-se într-o poziție bună pentru a pătrunde prin cea mai groasă parte a atmosferei terestre.

În această parte a călătoriei, nava a atins temperaturi uriașe – de până la 1.900 de grade Celsius – din cauza presiunii și a frecării de aer în timp ce călătorea la peste 27.000 de kilometri pe oră. Echipajul a stat, însă, la temperaturi confortabile, protejat fiind de scutul termic al capsulei, potrivit CNN.

Frecarea de aer a micșorat viteza vehiculului, înainte ca echipajul să folosească parașutele speciale care i-au micșorat și mai mult viteza înainte de a cădea în siguranță în ocean.

Echipele de salvare au mers spre locul unde a ajuns capsula pentru a o scoate din ocean și pentru a-i duce în siguranță pe membrii echipajului.