Cum să fii cu adevărat influent ca manager. Sfaturile unui fost spion KGB

0
Publicat:

Jack Barsky, unul dintre cei mai cunoscuţi foşti spioni KGB, stabilit în SUA de peste patru decenii, a prezentat pe pagina sa oficială de LinkedIn un set de reguli pe care trebuie să le respecte managerii de companii pentru a fi cu adevărat influenți.

Jack Barsky, fost spion KGB FOTO LinkedIn

Vă prezentăm mai jos cele 11 reguli pe care fostul spion KGB consideră că orice manager al unei companii trebuie să le stăpânească pentru a avea influență cu adevărat.

1. Influența se câștigă - nu este un dat. Trebuie să câștigi zilnic dreptul de a-i influența pe ceilalți - nu să te aștepți la asta din cauza titlului tău.

2. Cei mai buni lideri nu comandă - ei invită. Adevărata autoritate nu forțează supunerea. Ea îi face pe oameni să dorească să vă urmeze.

3. Controlează-ți emoțiile - sau o va face altcineva. Dacă nu vă puteți păstra calmul sub presiune, nu veți conduce niciodată atunci când contează cel mai mult. Disciplina emoțională bate IQ-ul de fiecare dată.

4. Reputația ta se mișcă mai repede decât tine. Fiecare decizie pe care o iei se scurge în aer ca un parfum. Acționează etic - sau privește cum influența ta putrezește din interior spre exterior.

5. Manipularea este o conducere slabă deghizată în forță. „Câștigurile pe termen scurt rezultate din înșelăciune costă încrederea pe termen lung. Iar fără încredere, conduci umbre. Câștigați curat - sau nu câștigați deloc”, spune Jack Barsky, fost spion KGB.

„Oamenii tânjesc să fie ascultați mai mult decât să fie ajutați”

6. Ascultarea este cea mai mortală armă a ta. „Oamenii tânjesc să fie ascultați mai mult decât să fie ajutați. Stăpânește ascultarea ca un spion - și vei controla orice cameră fără să ridici un deget”, consideră Jack Barsky.

7. Frica funcționează - dar numai până când se întoarce împotriva ta. Poți speria oamenii să acționeze... Dar nu-i poți speria să devină loiali. Conduceți prin inspirație - nu prin intimidare.

8. Influența este invizibilă - atunci când este făcută corect. Cei mai puternici lideri nu par că influențează pe cineva. Îi lasă pe ceilalți să creadă că a fost ideea lor.

9. Leadershipul etic necesită o sinceritate de sine necruțătoare. Nu-i poți influența pe ceilalți până când nu ai ajuns la adevărul tău. Verifică-ți zilnic motivele - sau lasă-te condus orbește de ele.

10. Adevărata putere protejează, nu pradă. Echipa ta nu este o resursă pe care să o epuizezi. Este un regat de apărat. Folosiți-vă puterea pentru a-i ridica pe ceilalți - iar ei vă vor proteja moștenirea în schimb.

11. Influența moare fără scop. Fără o misiune mai mare decât propria ta agendă - leadership-ul se transformă în dictatură.

Născut în fosta RDG în 1949 cu numele Albrecht Dittrich, Jack Barsky a fost agent infiltrat al KGB în SUA în perioada 1978-1988. Expus după Războiul Rece, Barsky a devenit o sursă importantă pentru agenţiile de contrainformaţii din America şi i s-a permis să rămână în SUA. În 1969, în timp ce era student la Universitatea din Jena, acestuia i s-a oferit un post la Stasi. În 1970, a fost trimis în Berlinul de Est pentru mai multe săptămâni de pregătire pentru KGB. Pregătirea a continuat în anii următori, iar în 1975 a fost trimis în Uniunea Sovietică, unde s-a mai pregătit încă doi ani. În 1978, a fost trimis în SUA ca agent infiltrat. Numele Jack Barsky a fost luat de la un copil care decedase în 1955, nume pe care agenţii KGB l-au găsit într-un cimitir evreiesc din Maryland.

Printre misiunile sale s-au numărat localizarea lui Nikolai Khokhlov, un fost ofiţer KGB care fugise în California şi a unui spion KGB din Canada. În 1984, Jack Barsky a început să lucreze pentru MetLife. În 1988, în timp ce Jack Barsky se afla în Queens, KGB a crezut că identitatea sa a fost descoperită. Sovieticii i-au cerut să se întoarcă în URSS, însă a refuzat, minţindu-i că are HIV.

FBI l-a localizat pe Barsky în 1994 şi i-a aflat adevărata identitate în 1997. Descoperit, acesta a acceptat să colaboreze cu FBI şi NSA. În 2014, Jack Barsky a obţinut cetăţenia americană, iar în 2017 şi-a lansat autobiografia, intitulată „Deep Undercover: My Secret Life and Tangled Allegiances as a KGB Spy in America”.