Comuniștii din Rusia cer o anchetă privind posibila implicare a Occidentului în moartea lui Stalin

0
Publicat:

La 71 de ani de la moartea dictatorului sovietic Iosif Vissarionovici Stalin, Partidul Comuniștilor din Rusia solicită serviciului de securitate FSB și procurorilor de rang înalt să demareze o anchetă în cazul morții acestuia. Formațiunea politică vrea să afle dacă serviciile de informații occidentale au jucat un rol în decesul său, a anunțat marți agenția de presă RIA, citată de Reuters.

Iosif Vissarionovici Stalin a murit la 5 martie 1953. Foto: Arhivă

Partidul a făcut apel la Procuratura Generală a Federației Ruse și la FSB cu solicitarea de a verifica posibila implicare a serviciilor de informații occidentale în moartea lui Iosif Vissarionovici Stalin", a transmis RIA, citându-l pe liderul formațiunii, Serghei Malinkovici. 

Multe mărturii ale contemporanilor lui Stalin vorbesc despre posibila otrăvire a liderului națiunilor sovietice de către agenți ai influenței occidentale", a mai spus Malinkovici. 

Nu se știe dacă FSB sau Procuratura Generală a oferit un răspuns cu privire la cererea formulată de partid. 

Iosif Stalin s-a aflat la cârma Uniunii Sovietice din anul 1924 până în anul 1953, când a murit. Conform Guvernului, dictatorul ar fi murit în urma unui accident vascular cerebral hemoragic. 

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a făcut o apreciere cumpătată a lui Stalin, lăudându-i conducerea în război, dar condamnându-i în același timp politicile interne ca fiind „totalitare". 

Partidul Comuniștilor din Rusia a fost înființat în 2012. Principalul său rival este Partidul Comunist al Federației Ruse, care este considerat drept succesorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.